Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Szokatlan közjátékok az orosz vezetők körül

Oroszország - Dmitrij Medvegyev elnök Gorkiban lévő rezidenciájára pénteken behatolt egy illetéktelen, Vlagyimir Putyin kormányfő páncélozott Mercedese pedig defektet szenvedett csütörtökön fényes nappal, Moszkva belvárosában - jelentették az orosz lapok a hétvégén.
Az ilyesmi Oroszországban hatalmas feltűnést kelt, hiszen a szigorúan védett vezető személyiségek életében nemigen szoktak előfordulni váratlan események, különösen pedig olyanok nem, amelyek biztonságukat veszélyeztethetik.

Putyin Mercedesének gumiját állítólag egy az úttesten heverő, éles tárgy lyukasztotta ki, de bárhogy keresték, nem találták. Végül az illetékesek közölték, hogy a tárgy akár a defekt előtt kilométerekkel is belefúródhatott a köpenybe, mivel a vezetők gépkocsiin számos különleges biztonsági berendezés között olyan is van, amely egy darabig lehetővé teszi az út folytatását a gumi kilyukadása után is.

Putyin egy páncélozott Mercedes Benz S 600 Gurard Pullman márkájú kocsin jár, amelyet még Borisz Jelcin elnök hagyományozott rá. A kocsit minden oldalról terepjárók veszik körül. Egy szemtanú elmondta, hogy a defektkor a terepjárók szoros gyűrűt alkottak a Mercedes körül, s kiugráltak belőlük a biztonsági emberek, akik a testükkel vették körül Putyint, és így ültették át egy másik kocsiba.

A Medvegyev rezidenciájára behatolt kérelmezőről még alig van hír, tekintve, hogy az orosz lapok többsége a hétvégén nem jelenik meg. Annyi azonban tudható, hogy az illetéktelen behatoló Sztanyiszlav Bujanszkij, a Moszkvai terület helyettes főügyésze volt. Saját elmondása szerint a kerítésen át mászott be a rezidencia területére, s az ott lévő kápolna mellett várta, hogy arra járjon az elnök, vagy felesége, mert meg akart velük ismerkedni.

Bujanszkij munkahelyén a szigorúan őrzött objektumokra, a szövetségi biztonságra és a szélsőségesség elleni fellépésre vonatkozó törvények érvényesítéséért felelt, s el akarták bocsátani, mivel kétségek merültek fel munkáját illetően.

Jó alappal feltételezhető, hogy Medvegyev segítségét akarta kérni. Oroszországban ugyanis az emberek igyekeznek a legfelső szintű vezetőkhöz fordulni szinte minden problémával, mert a köztudottan korrupt hivatalnokokban nem bíznak.

Az elnöki sajtószolgálat a közjátékot nem kommentálta, a Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) viszont, amelynek fő feladata éppen a vezetők védelme és a hasonló incidensek megakadályozása, cáfolta a hírt.

Egy politológus orvosi esetnek nevezte Bujanszkijt, aki egyébként az eset után maga nyújtotta be felmondását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb beteg élhet tovább örökölhető pacemakerrel

Egyesült Államok - Elhunyt szívbetegek szívritmust szabályozó pacemakert vagy bonyolultabb… Tovább olvasom