Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Sztálin halálának 60. évfordulójáról emlékeztek Oroszországban

Orosz ellenzéki politikusok azon tűnődnek, hogyan maradhatott ilyen népszerű egy diktátor, aki több millió ember haláláért felelős.
Oroszországban kedden megemlékeztek Joszif Visszarionovics Sztálin egykori szovjet diktátor halálának 60. évfordulójáról; csodálói virágot helyeztek el a sírjánál, miközben szakértők és orosz ellenzéki politikusok azon tűnődnek, hogyan maradhatott ilyen népszerű egy diktátor, aki több millió ember haláláért felelős.

Sztálin 1924-től 1953-ban bekövetkezett haláláig állt a Szovjetunió élén, gyakorlatilag egyedül irányítva a kommunista pártot és a szovjet államot. A kommunisták neki tulajdonítják, hogy győzelemre vezette a Szovjetuniót a II. világháborúban, míg történészek emlékeztetnek: több mint 800 ezer, a kommunista párt ellenségének nyilvánított ember halt meg az 1937-38-as sztálini "nagy terror" időszakában, és több millió ember halt meg a munkatáborokban.

A liberális Moszkovszkije Novosztyi című fővárosi lap címlapján "Sztálin. Búcsú" felirattal és a diktátor gyerekmódra összefirkált arcképével jelent meg. A Szovjetszkaja Rosszija című lap címlapján azt írta: "Eljön majd az ő ideje".

A moszkvai Carnegie Központ kutatóintézet által nemrégiben készült felméréséből kiderült, hogy Sztálin a megtorlások ellenére továbbra is népszerű Oroszországban és több más volt szovjet tagköztársaságban. A kutatók megjegyezték, hogy a diktátor megítélése javult az elmúlt 13 évben, amióta Vlagyimir Putyin áll Oroszország élén. Ellenzéki politikusok bírálták a Kremlt, amiért nem ítéli el egyértelműen a sztálini bűnöket.
A Vedomosztyi napilap által közölt közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek fele tartja Sztálint pozitív vezetőnek.

A Rossziszkaja Gazeta című kormánylap azt emelte ki, "hatvan év telt el, de el kell ismerni, hogy ennek az időszaknak a megítélésében eltérés van az emberek tudatában és tudatalattijában".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos áldozatokat szed a havazás Japánban

9 ember meghalt Japánban, a Hokkaidó szigeten tomboló hóviharokban. Tovább olvasom