Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Sztrájk és súlyos üzemanyaghiány Görögországban

Pénteken már ötödik napja tart Görögországban a teherautósofőrök sztrájkja, amelynek következtében súlyos üzemanyaghiány alakult ki, és akadozik az élelmiszerellátás. Turisták ezrei rekedtek az országban, köztük magyarok is.
A legnagyobb gondot az okozza, hogy az üzemanyagot szállító teherautók vezetői is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, ezért szinte sehol nem lehet tankolni.

Helyi sajtóbeszámolók szerint az ország az összeomlás szélén áll; számos vállalatnál leállt a munka, a több mint ezer görög sziget és a külvilág közti kapcsolatot biztosító kompok közül sok a kikötőkben vesztegel, és érezhető a zavar a zöldség-gyümölcs ellátásban is.

Több száz turista egyszerűen az út mentén hagyta bérelt autóját, miután elfogyott az üzemanyag, nyaralók tízezrei pedig szállodákban, hotelekben várják, hogy kinyissanak végre a benzinkutak és tovább tudjanak utazni saját kocsijukkal.

Az utazásszervezők mielőbbi cselekvésre sürgetik a kormányt, mert attól tartanak, hogy a nyári szezon közepén teljesen megbénul az idegenforgalom. Az egyetlen reménysugár az, hogy a sztrájkoló sofőrök szakszervezetei délután megbeszélést tartanak arról, hogy lefújják-e a hétfőn kezdett akciót.

A kormány már szerdán megindított egy eljárást, amely azt célozza, hogy a jog eszközével kötelezzék a munka felvételére a romlandó termékeket és az üzemanyagot szállító teherautók vezetőit.

A sofőrök egy uniós rendelkezés ellen tiltakoznak. Brüsszel az úgynevezett zárt szakmák megnyitását írja elő a vitatott rendelkezéssel. Ilyen foglalkozás a teherautó-sofőröké is Görögországban. A hatóságok közel 40 éve egyetlen új iparűzési engedélyt sem adtak ki erre a tevékenységre, a vállalkozók így kénytelenek egymás között kereskedni az engedélyekkel, amelyek ára a teherautó nagyságától függően akár a 300 ezer eurót is elérheti. Azzal viszont, hogy a kormány fokozatosan liberalizálni kívánja a területet, elveszítheti értékét a kezdő befektetés.

Az ötödik napja tartó sztrájk miatt több magyar család is Görögországban rekedt. Kaizinger Tibor athéni magyar konzul az MTI megkeresésére csütörtökön telefonon elmondta, hogy a főszezon miatt nagyon sok magyar turista van most az országban, de tudomásuk szerint az üzemanyaghiány miatt senki nem került komoly veszélybe. Nagyon sokan kérnek tőlük segítséget, de a konzulátus azt tudja tanácsolni, hogy akinek sürgős, repülővel térjen haza, vagy várja ki a sztrájk végét. Benzint a konzulátus sem tud adni - mondta. Az athéni magyar konzul szerint komoly bajba senki nem került.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokolgépes merénylet Bangkokban

Pokolgépes merényletben súlyosan megsebesült egy férfi péntek reggel Bangkokban. Többen attól… Tovább olvasom