Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -4°C | 4°C Még több cikk.

Sztrájkok sorozata kezdődött Romániában

Románia - Általános sztrájkok sorozata kezdődött hétfőn Romániában, ezen a napon szüneteltette a munkát a közalkalmazottak, az egészségügyi dolgozók és a az iskolai oktatók legnagyobb része, így tiltakozva a román kormány megszorító intézkedései ellen.
Az említett szakmákban a bérek 25, illetve a nyugdíjak, a munkanélküli segély és a gyereknevelési támogatás 15 százalékos csökkentése ellen tiltakoznak a sztrájkkal. A polgármesteri hivataloknak, prefektúráknak, megyei és városi önkormányzatoknak alárendelt intézményekben az alkalmazottak megjelentek ugyan munkahelyükön, de szüneteltették az ügyfélfogadást, csak a sajtó képviselőit engedték be az épületekbe. Az egészségügyi dolgozók is a munkabeszüntetés mellett döntöttek, a kórházakban azonban biztosítják a sürgős esetek az ellátását, a műtéteket más időpontra helyezik át. Szünetelteti a munkát a mentőszolgálatok megközelítőleg tízezer alkalmazottja is.

A tanárok nagy része is hasonlóképpen döntött, bár gondoskodtak arról, hogy a vizsgáztató központokban zavartalanul kezdhessék meg a diákok az érettségi vizsgát idegen nyelvből. Daniel Funeriu oktatási miniszter maga jelentette be: egyeztetett az ország valamennyi főtanfelügyelőjével. Ennek nyomán sikerült elérni, hogy a sztrájk ellenére az érettségi vizsga lebonyolításával megbízott oktatók nem szüntessék be a munkát.

Sztrájkba léptek a vámosok, a rendőrség alkalmazottai, akárcsak a börtönőrök, akik csak a szigorúan vett "fogolyőrzésre" vállalkoznak, nem hajlandók azonban a közmunkákra kivezényelt elítéltekre ügyelni.

Bukarestben kedden a metró közlekedése is leáll, mivel az azt működtető Metrorex vállalat alkalmazottai is beszüntetik a munkát, a sztrájkhoz csatlakoztak a felszíni közlekedést kezelő RATB vállalat dolgozói is. Igaz, ez utóbbiak rugalmasabbnak tűnnek, jelezték ugyanis, hogy a buszok, és trolibuszok legnagyobb része zavartalanul közlekedik majd. Hajnali négy és délután 16 óra között a villamosok nem járnak.

Miután a napokban kiderült, hogy a megszorításokat tartalmazó törvénytervezet nem rendelkezik a vasutasok fizetésének 25 százalékos csökkentéséről, a Román Vasúttársaság (CFR) alkalmazottai bejelentették: lemondanak a munkabeszüntetésről. A megszorításokban érintettekkel azonban szolidaritást vállalnak, és a napokban döntenek arról, hogy ennek milyen formában adnak hangot. A vasúti közlekedés tehát később még valóban leállhat.

Olvasóink írták

 • 1. Léni 2010. május 31. 16:25
  „Sajnos sem Románia, sem a többi EU-s ország nem ússza meg a gazdasági válság okozta
  problémákat. Elmúlt a "zöld csoda" Írország, a "bezzeg" Szlovákia -sokkal nagyobb gazdasági
  esés van Szlovákiában, mint nálunk volt a legrosszabb időszakban, a munkanélküliség is
  nagyobb mint itthon- ,csak kemény gazdasági megszorítások árán lehet talpon maradni.
  Mi már a legnehezén túl vagyunk, köszönhető ez a konvergencia programnak és a Gyurcsány,
  majd a Bajnai által meghozott szigorított költségvetésnek, megszorításoknak! El is fordultak az
  emberek /a Fidesz módszeres uszításának köszönhetően is/ a szocialista párttól és annak
  vezetőitől is. Örüljön a Fidesz, hogy nem nekik kell ezeket a kemény törvényeket hozni és
  betarttatni, nem az ők népszerűségük rovására történik mind ez! Sok országnak viszont még
  most indul ez a nehéz időszak,Nekik sem lesz könnyebb mint nekünk volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izraeli támadás a gázai segélyflottilla ellen

Izrael - Izraeli támadás érte a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottillát hétfőn… Tovább olvasom