Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Sztrájkolnak Európa legnagyobb egyetemi klinikáján, a berlini Charitén

A ver.di szakszervezet szerint a klinikán elfogadhatatlanul túlterheltek az ápolók.

Kétnapos figyelmeztető sztrájk kezdődött hétfőn Európa legnagyobb egyetemi klinikáján, a berlini Charitén, a munkabeszüntetéssel több száz ápoló felvételét akarják kikényszeríteni a dolgozók.

A szolgáltató ágazat vezető német munkavállalói érdekképviselete, a ver.di szakszervezet szerint a klinikán elfogadhatatlanul túlterheltek az ápolók.

Jelenleg egy ápolóra átlagosan 12 beteg jut a Charitén, míg a megfelelő minőségű ellátáshoz és a munkavállaló optimális terheléséhez intenzív ellátás esetében egy ápolóra legfeljebb két betegnek szabad jutnia, a nem intenzív osztályokon pedig 1:5 a megfelelő arány - érvel a szakszervezet.

A ver.di követelése alapján 600 új ápolót kellene felvenni, ami évente legkevesebb 30 millió eurós kiadást jelent, amit nem lehet kigazdálkodni  - állítja a klinika vezetősége.

A szakszervezet a 4 ezer ápoló mellett az intézmény további 6 ezer dolgozóját - a gyógyító, oktató és kutató orvosokat, és az üzemeltetésben részt vevő valamennyi alkalmazottat - sztrájkra szólította fel. Az akció hétfőn jelentősen hátráltatta a klinika működését, 400 betervezett műtétet már előre töröltek. A munkabeszüntetés a sürgősségi és az intenzív ellátás területeit is érinti.

A Charité több mint 3200 ágyat üzemeltet, ezzel az első számú egyetemi klinika Európában. Az intézményben 2014-ben 660 ezer ambuláns beteget és 140 ezer fekvőbeteget láttak el. A klinika tavaly 7,6 millió euró (2,2 milliárd forint) nyereséget ért el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bostoni robbantás: A védelem életfogytiglani kiszabását kérte Carnajevre

Az ügyvéd azzal érvelt, hogy a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kizárná Dzsohar Carnajev… Tovább olvasom