Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Sztrájkot hirdettek az ellenzéki csoportok Bahreinben

Szaúd-Arábia - Általános sztrájkot hirdettek vasárnapra bahreini ellenzéki csoportok, vezetőik pedig azon tanakodnak, hogy elfogadják-e a kormányzat javaslatát tárgyalások megkezdésére.
Abdul-Dzsalil Halíl, a legnagyobb síita ellenzéki tömörülés egyik vezetője közölte, hogy az ellenzék vizsgálja a monarchia kezdeményezését a párbeszéd felvételére. Hozzátette, hogy egyelőre nincsenek közvetlen tárgyalások a felek között. Szaúd-Arábia felszólította az ellenzékieket, hogy fogadják el a kormány által ajánlott párbeszédet.

Egy szaúdi szóvivő a Spa hivatalos hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Rijád reményei szerint a szomszédos Bahreinben felülkerekedik a józan ész, s visszatér a nyugalom és a stabilitás.

"A szaúdi kormány teljes mértékben elutasít mindennemű külföldi beavatkozást Bahrein belügyeibe, s minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja Bahrein kormányát és népét" - fogalmazott a szóvivő.

Több száz tüntető töltötte a szombat éjszakát a bahreini főváros központjában, a megmozdulások jelképének számító Gyöngy téren. Az ellenzékiek útakadályokat építettek ki a tér körül, felhúztak egy orvosi sátrat, hangosító berendezéseket telepítettek, és őrszemeket állítottak.

Szalmán bin Hamad al-Kalifa sejk, koronaherceg, a fegyveres erők helyettes főparancsnoka pénteken rövid televíziós beszédében nyugalomra szólított fel, és politikai párbeszédet ajánlott az ellenzéknek, amely viszont a tárgyalások előfeltételéül szabta a kormány lemondását és a katonai alakulatok kivonását a fővárosból.

Az egyiptomi és tunéziai események láttán felbátorodott ellenzékiek Gyöngy téri demonstrációját csütörtökön és pénteken fegyveres rendfenntartó erők zavarták szét. Csütörtök hajnalban három embert öltek meg és 231-et sebesítettek meg a fegyverüket használó rohamrendőrök, pénteken pedig katonák lőttek a tömegbe, aminek következtében 95 ember sebesült meg.

Az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségesének számító Bahreinben a szunnita al-Kalifa dinasztia uralkodik. Az ország síita többsége régóta panaszkodik arra, hogy hátrányos megkülönböztetés éri, ha állami állást akar betölteni, lakáshoz vagy egészségügyi ellátáshoz akar jutni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult az új koszovói kormánykoalíció

Koszovó - Hashim Thaci ügyvezető koszovói miniszterelnök koalíciós megállapodást írt alá kisebb… Tovább olvasom