Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Sztrájkveszély a német vasútnál

Németország - Sztrájkot helyezett kilátásba hétfőn Németországban a szállítási dolgozók szakszervezete, a Transnet, miután ismertté vált, hogy a német vasút, a Deutsche Bahn (DB) mintegy 4000 munkahely megszüntetését tervezi.
Az elmúlt időszakban több botrányt is átélt és a különösen az áru, illetve teherszállítás terén a közúti, illetve a belvízi szállítással egyre élesebb konkurenciaharcot folytató német vasút egyre súlyosabb pénzügyi gondokkal küszködik. A vasúti áruszállítás egyre inkább vissza szorul mindenekelőtt a közúti szállítással szemben, amit jelez: az előzetes adatok szerint már ebben az évben mintegy 25 százalékkal kevesebb árút szállítnak síneken, mint egy évvel ezelőtt. Az illetékes hatóságok attól tartanak, hogy ez a visszaesés a jövő évben még nagyobb mértékű lesz.

A Deutsche Bahnhoz tartozó Schenker Rail ezek után kilátásba helyezte, hogy a racionalizálás jegyében mintegy 4000 munkahelyet szüntet meg. A társaság szóvivője szerint a szóban forgó munkahelyekre a csökkenő kereslet miatt nem lesz szükség, különös tekintettel arra, hogy az érintettek túlnyomó többsége eddig is rövidített munkaidőben dolgozott.

A Transnet szakszervezet hétfőn élesen elítélte a leépítési terveket. A szakszervezet azzal vádolta a német vasút leányvállalatát, hogy egyfajta csődpolitikát folytat, és a leépítésekkel, illetve az infrastruktúra szűkítésével tovább csökkenti az áruszállítás esélyeit. A szakszervezet ennek nyomán sztrájkot helyezett kilátásba.

A Schenker Rail szóvivője visszautasította a vádakat, az új helyzethez való alkalmazkodást azonban mind a személyi állomány, mind az infrastruktúra terén elkerülhetetlennek nevezte.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriás adócsalási per kezdődött Belgiumban

Belgium - Adócsalás vádjával belga és luxemburgi bankok egykori vezetői és ügyfeleik elleni… Tovább olvasom