Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Szűk látókörű és módosításra szorul az uniós GMO-szabályozás

Ugyanaz az uniós ellenőrzési eljárás vonatkozzon a géntechnológiai beavatkozásokkal módosított (GM) és a hagyományos nemesítésű növényfajtákra – szorgalmazza nyilvános közös állásfoglalásában negyvenegy svéd tudós.

Szerintük a géntechnológiát érintő, szűklátókörű európai törvényeket sürgősen módosítani kell, mert gátolják a közpénzekből finanszírozott növénykutatási eredmények gyakorlati alkalmazását.

Miközben a génmanipulációs változtatások könnyebben kontrollálhatók, a mai uniós törvények csak a GM növények szigorú ellenőrzését rendelik el, míg a hagyományos nemesítésű fajták vizsgálatok nélkül kibocsáthatók – szögezik le a kutatók. A jelenlegi szabályozás megakadályozza azt is, hogy a gazdálkodók olyan vetőmagok között válogathassanak, amelyeket a legjobb energia- és vízgazdálkodású, illetve a legkevesebb vegyszert használó mezőgazdaság céljaira fejlesztettek ki.

A svéd tudósok szerint ma már nincs semmiféle tudományos bizonytalanság abban, hogy a GM növények nagyobb kockázatot jelentenek-e a fogyasztók és a környezet számára, mint a hagyományos nemesítésűek. Az utóbbi időszakban a kockázatok tanulmányozására 500 független kutatócsoport az EU-tól 300 millió eurót kapott, az eredményeket összegző egyik uniós közlemény pedig arra a következtetésre jutott, hogy „a GM technológia önmagában nem veszélyesebb, mint a hagyományos nemesítés". A kutatók leszögezik: szükség van olyan növényekre, amelyek meghatározott tulajdonságaiban ellenőrzött változások történnek, hogy a megfelelő tudományos következtetéseket le lehessen vonni. Az ilyen növényeket sokkal pontosabban és gyorsabban lehet előállítani genetikai módosítással, mint hagyományos keresztezéssel. A svéd egyetemeken naponta több ezer GM növényt nevelnek és tanulmányoznak – derül ki az állásfoglalásból.

A géntechnológia hozzájárulhatna az agrárgazdaság fenntartható fejlődéséhez, és meghatározó szerepet játszhatna abban is, hogy az emberiség előtt álló nagy kihívásnak – a növekvő világnépesség élelmiszerellátási feladatának – hosszú távon eleget lehessen tenni – állapítják meg a kutatók. A svéd állásfoglalásban rögzített megállapításokkal a Barabás Zoltán Biotechnológiai Egyesület (BZBE) teljes mértékben egyetért. Az állásfoglalás szövege magyarul is megtekinthető. A vitairat teljes terjedelmében és angolul is – az összes aláíró nevével – megtalálható az Umeai Növénytudományi Központ honlapján. Azok, akik egyetértenek a fentiekkel, és fontosnak tartják a vonatkozó EU szabályok megváltoztatását, csatlakozhatnak az Egyesült Királyság kutatói által kezdeményezett aláírásgyűjtéshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiperszonikus bombával kísérletezett a Pentagon

Sikeres kísérletet hajtott végre az amerikai hadsereg egy hiperszonikus repülő bombával. Tovább olvasom