Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Szükségállapot Nigériában az Ebola-járvány miatt

Az országban eddig ketten vesztették életüket a vérzéses láz miatt, és hét további, Ebola-vírussal fertőzött beteget kezelnek.
Szükségállapotot hirdetett ki Nigériában pénteken Goodluck Jonathan elnök az Ebola-járvány miatt, amelynek megfékezésére jóváhagyta egy 1,9 milliárd naira, azaz 2,7 milliárd forint értékű rendkívüli segélyalap elkülönítését.

Afrika legnépesebb országának államfője pénteki közleményében azt kérte, hogy a megfelelő szervek a nemzetközi egyezményekkel és gyakorlattal összhangban tegyenek meg minden lehetséges intézkedést, amellyel hatékonyan megfékezhető az Ebola-vírus. Emellett a lakosságtól azt kérte, óvakodjanak a hamis információk terjesztésétől és a pánikkeltéstől.

Jonathan felhívta az állami iskolák figyelmét arra, fontolják meg a jelenlegi tanítási szünet meghosszabbítását addig, amíg Nigériában a hatóságok az Ebola-vírus jelentette veszélyt alacsonyabb fokozatúvá nyilvánítják.

A több mint 170 milliós ország egészségügyi minisztériuma közölte, hogy eddig ketten vesztették életüket a vérzéses láz miatt, és hét további, Ebola-vírussal fertőzött beteget kezelnek. Több tucatnyian kórházi megfigyelés alatt állnak.

Egy nappal korábban azonnali hatállyal 90 napos szükségállapotot vezettek be a hatóságok egy másik nyugat-afrikai országban, Libériában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai Ebola-járványt, és rendkívüli intézkedéseket sürgetett a vírus terjedésének megállítására, ami vélhetően még hónapokig eltarthat.

A WHO adatai szerint már 961 ember vesztette életét a márciusban Guineában kezdődött, azóta pedig Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt járványban. Az egészségügyi világszervezet legfrissebb adatai szerint csupán az elmúlt két napban 29 áldozatot szedett a halálos vírus. A fertőzöttek száma 68 új megbetegedéssel 1779-re nőtt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét lőnek a gázai határ mindkét oldalán

A Hamász nem fogadta el a háromnapos tűzszünet meghosszabbítását. Tovább olvasom