Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Tabajdi Csaba hatékonyabb uniós katasztrófavédelmet sürget

"A kolontári tragédia nyilvánvalóvá tette, hogy sem az Európai Szolidaritási Alap, sem a Humanitárius Alap nem képes ipari katasztrófák esetében gyors segítségnyújtásra" - állapította meg a szocialista politikus.
Hatékonyabb uniós katasztrófavédelmet sürgetett kedden Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő Strasbourgban, az uniós polgári védelmi mechanizmus felülvizsgálatáról rendezett vitában.
Tabajdi erről szóló közleményében kijelentette: a kolontári tragédiához hasonló katasztrófák megelőzése közös ügy.

"A kolontári tragédia nyilvánvalóvá tette, hogy sem az Európai Szolidaritási Alap, sem a Humanitárius Alap nem képes ipari katasztrófák esetében gyors segítségnyújtásra" - állapította meg a szocialista politikus, aki többek között az EP környezetvédelmi bizottságában is tag.

A szomszédos országok segítségét leszámítva, az Európai Unió csak bátorító szavakkal támogatta a magyar áldozatokat és családjaikat - hangsúlyozta Tabajdi, aki szerint elkerülhetetlenné vált az európai szintű polgári védelmi együttműködés felülvizsgálata.

Tabajdi úgy vélte: a természeti katasztrófák határon átnyúló jellegéből adódóan szükséges a szorosabb koordináció az uniós segítségnyújtás terén. A politikus ezért üdvözölte az Európai Vészhelyzeti Reagálási Központ felállítását, amely szerinte hatékonyabban hangolná össze az uniós katasztrófa-elhárítást a tagállamokban.

"A Kolontár mellett bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa példa nélkül álló. Ez azonban nem jelenti azt, hogy máshol nem történhet hasonló tragédia. Az ehhez és a nagybányaihoz hasonló katasztrófák megelőzése közös ügyünk, amely európai szintű lépéseket igényel" - hangsúlyozta az MSZP EP-küldöttségének vezetője.

Tabajdi rámutatott arra is, hogy az utóbbi években megszaporodtak az Európai Unióban a természeti és az emberi tevékenység okozta katasztrófák.

"Tanulnunk kell az ajkai vörösiszap-tározó tragédiájából, amely Magyarország történetének talán legsúlyosabb ipari katasztrófája, vagy a nagybányai ciánkatasztrófából, hogy a jövőbeli baleseteket megelőzhessük" - hangsúlyozta a politikus, aki egyúttal kulcsfontosságúnak tartotta az uniós katasztrófavédelmi rendszer hiányosságainak orvoslását. A tagállamoknak a katasztrófavédelmi- és elhárítási kapacitásaikat előzetesen közölniük kellene az Európai Bizottsággal, amely naprakész nyilvántartást vezetne ezekről, így egy katasztrófa esetén gyorsabban és összehangoltabban lehetne a bajba jutottakon segíteni - érvelt a vitában a szocialista politikus.

"Nyomatékosan kérem az Európai Bizottságot, hogy foganatosítson hathatós intézkedéseket az ipari katasztrófák megelőzése érdekében. Körültekintő uniós szintű lépésekre van szükségünk a tervezett verespataki aranybánya-beruházás esetében is, hogy a nagybányai katasztrófa ne ismétlődhessen meg még egyszer!" - zárta közleményét az EP-képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legkésőbb január végén megkezdődhet a szíriai vegyi fegyverek semlegesítése

Az OPCW menetrendje szerint a vegyifegyver-készlet legveszélyesebb részét december 31-ig kell a… Tovább olvasom