Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Tábornokot ítéltek el Argentínában a diktatúra alatti püspökgyilkosságért

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek Argentínában pénteken két, egykori magas rangú katonát egy rendszerellenes püspöknek a katonai diktatúra idején, 1976-ban elkövetett meggyilkolásáért. Az elmarasztaló ítéletet részben az tette lehetővé, hogy most először a Vatikán is archív anyagokat bocsátott az igazságszolgáltatás rendelkezésére.
Enrique Angelellit, La Rioja tartomány püspökét 1976 augusztusában ölték meg, amikor éppen hazafelé igyekezett két - szintén meggyilkolt - pap temetéséről. A hatóságok annak idején azt állították, hogy Angelelli közúti baleset áldozata lett, és hosszú időn át így is kezelték az ügyet, jóllehet a helyi lakosság mindvégig meg volt győződve arról, hogy merénylet történt.

Az ügyet a bíróságon csak 2010-ben kezdték újra vizsgálni, miután Angelelli egyik volt kísérője egy nyilatkozatban megerősítette, hogy autójukat letérítették az útról.

A most hozott ítélet szerint a püspök megölésére a jelenleg 87 éves Luciano Menendez tábornok adott parancsot. A másik magas rangú tiszt, Luis Estrella (aki most 81 éves) a bíróság szerint szintén közreműködött a gyilkosságban.

A Vatikánból érkezett - Ferenc pápa utasítására átadott - anyagok tanúsága szerint Angelelli a katolikus egyház központjába küldött leveleiben többször panaszkodott arról, hogy az országot uraló hadsereg utasítására a rendőrség rendszeresen zaklatja az egyházi embereket.

Az argentínai katonai diktatúra idején (1976-1983) becslések szerint mintegy 30 ezer embert öltek meg. Százas nagyságrendű volt az eltűnt vagy meggyilkolt egyházi emberek száma is. A katolikus hierarchiát ugyanakkor sokszor érte az a vád, hogy cinkos módon hallgatott a junta bűneiről. Az időközben pápává választott Jorge Mario Bergoglio is kapott régebben olyan bírálatokat, hogy a diktatúra idején nem tett eleget a politikai üldözöttekért. A róla készült legutóbbi életrajzokból azonban már az derül ki, hogy a jezsuiták argentínai provinciálisaként Bergoglio számos kormányellenes ember életét mentette meg. Angelelli figyelemfelhívását követően a mai pápa közbeavatkozása mentett például meg három papnövendéket attól, hogy - állítólagos marxista nézeteik miatt - ők is a hatóságok halálbrigádjának áldozataivá váljanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a 49. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban

A 9 napos filmszemlén több mint 200 alkotást láthatnak az érdeklődők. Tovább olvasom