Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Tadic: Most az EU-n a sor

Szerbia - A szerb elnök azt kéri az Európai Uniótól, hogy segítse Szerbiát az uniós tagság felé vezető útján, miután Belgrád őrizetbe vette Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot.
Boris Tadic erről hétfőn beszélt az Associated Press amerikai hírügynökségnek adott interjúban.

"Csupán azt kérem az EU-tól, hogy teljesítse a maga részét. Mi elvégeztük a magunkét, és így fogjuk ezt folytatni" - mondta az elnök.

Az EU többször is leszögezte, hogy a tagjelölti státus elnyerésének feltétele a háborús bűnökkel vádoltak őrizetbe vétele.

Tadic elmondta, hogy a szerb hatóságok azonnal akcióba lendültek, amikor lelepleződött Mladic rejtekhelye. Cáfolta, hogy a kormányzat tudta volna, hol bujkál a tábornok, de szándékosan várt elfogásával, hogy lökést adjon az uniós ambícióknak. Cáfolta azt is, hogy Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a belgrádi látogatásához közeli időpontra időzítették a letartóztatást.

"Értelmetlenek ezek a megjegyzések. Az igazság az, hogy rögtön elfogtuk (Mladicot), amikor rábukkantunk" - szögezte le az elnök, aki szerint ugyanez a sors vár a másik körözöttre, Goran Hadzicra is.

Tadic biztos abban, hogy Szerbia "letartóztatja Hadzicot a következő néhány hét vagy egy hónap alatt, vagy az előttünk lévő egy év során".

Mladicot a múlt csütörtökön fogták el 16 esztendei körözés után. Az ENSZ nemzetközi törvényszéke a volt tábornokot a katonái által Boszniában 1992-95 között elkövetett atrocitásokért akarja elszámoltatni.

Hadzicot a horvátországi háború (1991-95) idején elkövetett háborús bűncselekmények miatt körözi a hágai törvényszék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos áramhiány és áremelés

Kína - Kína emeli az ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági célra felhasznált elektromos áram árát,… Tovább olvasom