Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Támad a tébécé - aggódnak a járványügyi szakemberek

Ukrajna - Kárpátalján a járványügyi szakemberek aggasztónak tartják, hogy Munkácson az idén jelentős mértékben romlott a tuberkulózissal kapcsolatos helyzet, a fertőzés elsősorban a hátrányos helyzetű lakosság körében terjed.
Kárpátalja második legnagyobb városában 2010-ben 35 százalékkal növekedett a különböző típusú tébécés megbetegedések száma, a friss fertőzöttek között két 14 év alatti gyermek is van – közölte kedden Pavlo Rakovcij, a munkácsi közegészségügyi és járványügyi állomás orvosa. Elmondása szerint nyugtalanító, hogy az újonnan kiszűrt fertőzötteknél egyre gyakoribb a tébécé agresszív formája – adta hírül az ua-reporter.com ungvári internete s hírportál.

A jelentés szerint Munkácson a halálesetek száma is nőtt a tébécés betegek között: az idén eddig tizenegyen haltak meg tüdőbajban, míg a múlt év azonos időszakában három halálesetet jegyeztek fel. A hírportál értesülései szerint Munkácson 2004 óta gyorsult fel a tébécé terjedése, mivel ekkor zárták be a járási kórház tüdőgondozóját, amelyet a meglévő szándék ellenére sem sikerült újra megnyitni.

Rakovci elmondta, hogy tüdőgondozó hiányában nem jutnak kórházi kezeléshez azok a betegek, akiknek erre szükségük lenne. Szerinte ez komoly veszéllyel jár, mivel a fertőzötteknél súlyosbodik a betegség lefolyása, és gyorsabban terjed a fertőzés az egészséges lakosok között. Jellemző a helyzetre, hogy a tébécé idei tizenegy áldozata közül nyolcan otthon haltak meg.

Olvasóink írták

  • 3. deszkás 2010. szeptember 14. 22:30
    „A régi öregek mondták:a szegénység betegsége.”
  • 2. történész 2010. szeptember 14. 18:56
    „Azért fizetsz te duplán,hogy kifizesd ezeknek a grófoknak is a vizsgálatait..hát a politikus csak nem ad az ő összekapirgált milláiból”
  • 1. KolompárRómeó 2010. szeptember 14. 18:27
    „Szerencsére nálunk a BAZ-megyében a WC-t nem ismerő színes kultúra is egyre fertőzöttebb, így a normál (értsd: adófizető) polgárok fizetős vizsgálatát nekik ingyen elvégzik (hogy a fizetőt lehetőleg ne fertőzze meg).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évadkezdés a szabadkai magyar társulatnál

A vígjátékoké és kísérleti előadásoké lesz a most kezdődő évad a szabadkai Népszínház Magyar… Tovább olvasom