Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Támadás a pakisztáni hadsereg egy táborhelye ellen

Nyolc embert öltek meg fegyveresek hétfőn a pakisztáni hadsereg egyik táborhelye ellen végrehajtott támadásban - közölte a helyi rendőrség.
A hajnali rajtaütést a kelet-pakisztáni Gudzsrát közelében hajtották végre, ahol szélsőséges iszlamisták szálltak meg, útban fővárosi tüntetésükre, amellyel a NATO afganisztáni utánpótlási útvonalának újbóli megnyitása ellen tiltakoztak.

Egyelőre nem tudni, hogy a támadásban részt vett-e az iszlamista tüntetők bármelyike - mondta el Basarat Mahmúd, gudzsráti rendőrparancsnok. Annyit azonban leszögezett, hogy "nyilvánvalóan terrorista támadás történt".

A fegyveresek kevesebb mint egy órával azután ütöttek rajta katonai táboron, hogy a Difah-i-Pakisztán (Pakisztán Védelme) elnevezésű tiltakozó menet befejezte éjjeli nagygyűlését Gudzsrában.

A vasárnap Lahor városából indított menet, amelyben keményvonalas iszlamista politikusok és vallási vezetők is részt vettek, félúton Gudzsrátban töltötte az éjszakát, majd útját folytatva, hétfőn este érte el Iszlámábádot, ahol a parlamenthez vezető fő sugárúton tartotta meg tüntetését.

A rendőrség becslése szerint 30-40 ezres tüntetés szónokai között volt Hafiz Szaid, annak a Laskar-i-Taiba (a Tiszták Hadserege) mozgalomnak az egyik alapítója, amelyet India a Mumbaiban 2008-ban elkövetett, 166 emberéletet követelő terrortámadás kitervelésével vádol.

Bár az Egyesült államok tízmillió dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki a fejére, ő továbbra is akadálytalanul tevékenykedik a dél-ázsiai országban. A pakisztáni vezetés azt állítja, hogy nincs elég bizonyítéka letartóztatásához, sokan azonban azt gyanítják, hogy a kormány ódzkodik fellépni Szaid és más szélsőséges iszlamista vezetők ellen, mivel régi szoros kapcsolat fűzi őket az ország hadseregéhez és titkosszolgálataihoz.

Iszlámábádi beszédében Szaid egyebek közt azt hangoztatta, hogy ha a NATO Pakisztánon át vezető utánpótlási útvonala nyitva marad, az lehetőséget nyújt az Egyesült Államoknak a térségben történő további beavatkozásokhoz.

A mintegy negyven különböző lázadó csoportot és az al-Kaidához köthető fegyvereseket is magába foglaló pakisztáni tálib mozgalom hétfőn - egyik szóvivője útján - magára vállalta a katonák elleni gudzsráti merényletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Putyin: a Nyugat ˝rakétás-bombás demokráciát˝ terjeszt

Az orosz államfő úgy vélte, hogy a "történelmi Nyugat" dominanciája gyengül. Tovább olvasom