Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Tanárok ezrei tüntettek Lisszabonban

A portugál kormány az utóbbi időben csökkentette a közoktatásra fordított összegeket és a tanárok bérét is.
Portugál tanárok ezrei tiltakoztak a közoktatást érintő megszorítások ellen és az oktatási miniszter távozását követelték Lisszabonban vasárnap.

Az utcai megmozdulást hét tanárszakszervezet rendezte, amelyek egyebek mellett a szakképzésbe való befektetés hiánya, az iskolák költségvetésének csökkentése és tanintézmények bezárása miatt szólították tüntetésre tagjaikat. A pénzhiány mellett az is felbosszantotta a portugál tanárokat, hogy iskolai feladataikhoz az utóbbi időben számos bürokratikus jellegű kötelességet tettek hozzá, valamint tesztet vezettek be a már hosszú ideje a pályán lévő tanárok értékelésére.

A szakszervezetek eredetileg a tanárok október 5-re eső világnapja alkalmából vonultak volna utcára a portugál fővárosban. Az oktatási minisztérium egy újabb sokat bírált pénteki bejelentése, miszerint szerződéses tanárok százait helyezik át önkényesen, azonban tüntetésre sarkallta őket. A minisztérium korábban már bocsánatkérésre kényszerült a szerződéses tanárok elhelyezését illető hibákkal kapcsolatban, amelyek miatt egyesek például otthonuktól száz kilométerre kaptak állást.

A többezres tömeg Nuno Crato oktatási miniszter távozását követelte Lisszabon utcáin. Az ország számos pontjáról érkezett tanárok egyúttal könyveket osztogattak a járókelőknek, arra hivatkozva, hogy feladatuk "a tudás terjesztése".

A portugál kormány az utóbbi időben csökkentette a közoktatásra fordított összegeket és a tanárok bérét is az országnak nyújtott 78 milliárd eurós nemzetközi pénzügyi segély fejében megkövetelt takarékossági intézkedések részeként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar teherautóban akart Nyugatra szökni 6 afgán

A 15 és 17 év közötti menekültek több mint 30 órát töltöttek a hűtő-teherautó rakterében. Tovább olvasom