Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Tartós 30 fok feletti hőség Moszkvában

Az orosz fővárosból mindenki menekül a város melletti dácsákra, vagy messzebbre, mert napok óta 30 fok feletti hőmérséklet uralkodik, és a meteorológusok egész hétre 31-33 fokos hőséget ígérnek.
Csak az elmúlt 24 órában három embert kellett kórházba vinni hőguta miatt, két idősebb ember mellett egy 39 éves férfit is. Az elmúlt hét végén összesen 46 személy fordult ilyen tünetekkel orvoshoz.

A metróban, ahol télen is 25 fok körül van a hőmérséklet, hétfőn már többen elájultak a hőség és a levegőtlenség miatt.

Akinek végképp nincs lehetősége elmenni a városból, az legalább a hétvégeken a moszkvai folyópartokra és a város körüli víztározókhoz megy fürödni, s csak az elmúlt hét végén kilenc, a szezon kezdete óta több mint 80 ember fulladt vízbe.

A város utcáit előbb kétóránként, aztán óránként, az utóbbi napokban már félóránként locsolják, de ez sem használ túl sokat.

Számos légkondicionálóval ellátott szociális és egyéb intézményt már két hete megnyitottak mindazok számára, akiknek nincs hol hűsölni. A légkondicionáló berendezések egyébként kifogytak a boltokban, a beszerelésükkel foglalkozó, legálisan működő cégeknél több hétre nyúlt a várakozási idő, de a különböző feketén dolgozó mestereknél, brigádoknál változatlanul azonnal megoldható minden kívánság.

A város egyes részein hétfőn füstszagot éreztek az emberek, amely a tavalyi hosszas hőséget idézte fel, amikor a város körüli lecsapolt mocsarakon és erdőkben dúló tüzek sűrű füstködbe burkolták Moszkvát.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma azonban közölte, hogy a város környékén most nincsenek tüzek: több helyen kigyulladt ugyan az erdő a hét végén, de mindegyik tüzet azonnal el tudták oltani. A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint azonban több tőzegtűz is dúl a város körül, és a Moszkva délkeleti részén érezhető füstszag vélhetően ezzel függ össze.

Az újságok teli vannak tanácsokkal, hogy mit kell ilyen hőségben tenni. Ezek lényege az, hogy lehetőleg mindenki töltsön minél több időt hűtött helyen, akár csak a legközelebbi hipermarketben is, s az idősebbek igyanak minél több folyadékot, hordják maguknál a gyógyszereiket és szedjenek trombózisgátlókat. A gyerekeket az orvosok szerint nem szükséges kényszeríteni, hogy többet igyanak, mint amennyit szeretnének.

Olvasóink írták

  • 1. Queenmargareth 2011. július 25. 20:36
    „Mint tavaly........
    De nem kell félnünk, pedig a természet folyamatosan figyelmeztet........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iránból induló gázvezeték épül Európába

A tervek szerint 3-5 éven belül megépülő, 10 milliárd dollárba kerülő vezeték napi kapacitása 110… Tovább olvasom