Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Távozik Obama Guantánamo-ügyi tanácsadója

Távozik Barack Obama elnök Guantánamo-ügyi tanácsadója; Gregory Craig pénteken jelentette be lemondását.
Ezzel a legmagasabb beosztású tisztviselő válik meg posztjától a Fehér Házban Obama januári beiktatása óta.

A távozás okát sem Craig, sem a Fehér Ház nem jelölte meg.

Craig, Obama vezető ügyvédje és jogi tanácsadója felügyelte a terrorgyanús személyeket őrző fogolytábor bezárásának folyamatát; tevékenységével állítólag többen elégedetlenek voltak a kormányban.

Obama nem sokkal hivatalba lépése után jelentette be a Kuba szigetén levő amerikai katonai börtöntábor egy éven belül történő felszámolását, elemzők szerint Washington azonban nem lesz képes tartani a január 22-i határidőt.

A Bush-kormány által a terrorellenes küzdelem jegyében végrehajtott jogellenes letartóztatások és vallatási módszerek jelképévé vált létesítmény bezárása több jogi és egyéb akadályba ütközik, így szinte bizonyos, hogy a rabok még január után is ott maradnak.

Craig vezető szerepet játszott a liberális jogvédők által kínzásnak minősített kemény vallatási módszerek betiltásának előkészítésében, valamint a Bush-kormány idejéből származó egykori titkos nemzetbiztonsági anyagok nyilvánosságra hozatalában. Mindkét lépés az ellenzék és az előző kormány vezető tisztségviselőinek éles kritikáját váltotta ki.

A 64 éves Craiget közeli barátság fűzte Obamához, az elnökválasztási kampányban ő játszotta a republikánus ellenfél, John McCain szenátor szerepét, amikor Obama felkészült a vitákra. Craig korábban azt hangoztatta, nincs szándékában távozni, utódát azonban már állítólag hetek óta keresték. Ismerősei szerint ő lett a bűnbak olyan döntésekért, amelyekről az Obama-kormányban egyetértés volt. A posztjáról január 3-án távozó Craig helyét Bob Bauer washingtoni demokrata párti ügyvéd foglalja el, aki szintén évek óta dolgozik Obamának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

New Yorkban áll bíróság elé a 9/11-es merényletek kiagyalója

New Yorkban állítják bíróság elé Halid Sejk Mohammedet, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember… Tovább olvasom