Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Távozik tisztségéből a koszovói államfő

Távozik tisztségéből a koszovói államfő, mert az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette megválasztását - jelentette be szerdán Ibrahim Gashi, Beghjet Pacolli elnök közeli munkatársa.
Az alkotmánybíróság az egyik ellenzéki párt beadványára hétfőn döntött úgy, hogy a februári választás nem felelt meg az előírásoknak. A szerdán nyilvánosságra hozott indoklás szerint a beadvány azt kifogásolta, hogy csak egy jelölt volt a posztra, holott kettőnek kellett volna lennie, nem jelent meg a szavazáson a 120 tagú parlament kétharmada, hanem csak 67 képviselő, s a harmadik szavazási fordulót (az első kettő eredménytelen volt) hosszú szünet után tartották meg, ami nem szerepel a választást szabályozó törvényben. Ezért Beghjet Pacolli megválasztása alkotmányellenes és érvényét vesztette - mondta ki a kilenctagú testület hét tagja, két társuk tartózkodása mellett.

Gashi szerint a következő elnökválasztáson ismét a dúsgazdag üzletemberből lett politikus lesz a kormánykoalíció elnökjelöltje. Pacolli Szövetség az Új Koszovóért nevű pártja az ötödik helyet tudta megszerezni a tavaly decemberi parlamenti választáson, de fontos tagja a parlamentben csekély többséggel rendelkező, Hashim Thaci miniszterelnök Koszovói Demokrata Pártja által vezetett koalíciónak.

Fél év alatt most másodszor fordult elő, hogy a koszovói alkotmánybíróság a köztársasági elnök ellenében döntött. A múlt év szeptemberében alkotmánysértőnek minősítette, hogy Fatmir Sejdiu az államfői teendők mellett pártja elnökeként is tevékenykedik, s ez után a politikus lemondott az államfői posztról.

Pacolli távozása után Jakup Krasniqi parlamenti elnök tölti be ügyvezetőként az alapvetően ceremoniális feladatok ellátását igénylő posztot. Krasniqi már volt ügyvezető államfő a Fatmir Sejdiu távozásától Behgjet Pacolli megválasztásáig tartó öt hónapban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat ütközött kamionnal: 26 sérült

Helyiérdekű személyvonat ütközött össze egy lengyel kamionnal szerdán délután az észak-morvaországi… Tovább olvasom