Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Teherán megerősítette a brit vitorlázók elfogásának hírét

Teheránban magas szinten foglalkoznak az üggyel, Londonban viszont egyszerű konzuli esetnek tartják.
Az iráni hatóságok megerősítették kedden, hogy elfogtak öt brit állampolgárt, akik vitorlás hajóval az ország felségvizeire tévedtek a Perzsa-öbölben.

Teheránban magas szinten foglalkoznak az üggyel, Londonban viszont egyszerű konzuli esetnek tartják, de kedd estére már nyugtalanítónak mondták, hogy Irán nem ad magyarázatot a tengerészek elfogására.

"A briteket a Forradalmi Gárda haditengerészete tartóztatta le. A Forradalmi Gárda kötelessége a külföldi erőkkel való szembeszállás, és őrizetbe vételük a Perzsa-öbölben" - jelentette ki Ali Reza Tangsiri, a Forradalmi Gárda haditengerészetének parancsnoka.

Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő közölte, hogy a hatóságok vizsgálják az ügyet. Később az államfő kabinetfőnöke, Eszfandiar Rahim Masaje ezt azzal egészítette ki, hogy bíróság fog dönteni a tengerészek sorsáról, és "természetesen súlyos büntetést kapnak, ha kiderül a rosszhiszeműségük".

Londonban bekérették az iráni nagykövetet, és magyarázatot kértek tőle. A találkozó után a külügyminisztérium közölte: többször is hiába próbálták megtudni, hogy miért tartják fogva a hajósokat. Kérték azt is, hogy az illetőket kereshesse föl a konzulátus képviselője. Mivel közel egy hét telt el a letartóztatás óta, "nyugtalanságra ad okot Irán szándékait illetően az, hogy hiányzik a kimerítő magyarázat és a történtek teljes tisztázása".

David Miliband brit külügyminiszter még hétfőn jelentette be, hogy öt brit állampolgárt tartanak őrizetben Iránban. A sportvitorlással Bahreinből Dubajba tartó briteket november 25-én tartóztatták fel, és fogták el. A versenyhajó valószínűleg azért tartott Dubajba, hogy részt vegyen a Dubaj-Maszkat útvonalon megrendezendő vitorlásversenyen, s feltehetően figyelmetlenségből tévedt Irán felségvizeire. Miliband szerint brit illetékesek azonnal kapcsolatba léptek az iráni hatóságokkal, hogy tájékoztatást kérjenek, és mielőbb le tudják zárni az ügyet. A fiatalok jóhiszeműsége felől nincs semmi kétség - jelentette ki.

Egy hasonló incidens miatt 2007 márciusában komoly diplomáciai viszály tört ki London és Teherán között. Akkor tizenöt brit haditengerészt fogott el az iráni haditengerészet, és csak egy hónappal később engedték őket szabadon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama három éven belül be akarja fejezni az afgán háborút

Az Obama-kormány 30 ezer új katonát küld az ázsiai országba. Tovább olvasom