Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Tejáremelésért tüntetnek a horvát gazdák

Horvát tejtermelők traktorokkal eltorlaszolták Zágráb fő sugárútját, tiltakozva a francia kézben lévő legnagyobb horvát tejipari vállalat felvásárlási árai miatt.
Horvát tejtermelők traktorokkal eltorlaszolták Zágráb fő sugárútját, tiltakozva a francia kézben lévő legnagyobb horvát tejipari vállalat, a Dukat alacsony felvásárlási árai miatt. A rendőrség csütörtökre virradóra szüntette meg a blokádot.

A Slavonska sugárúton létesített útakadály miatt szerda este több kilométeres forgalmi dugó alakult ki a horvát főváros központjában.

A tiltakozók azzal vádolják a Dukat francia tulajdonosát, hogy egyoldalúan fölmondta a felvásárlási árakról velük kötött megállapodást, és 36 eurócent helyett 30 eurócentet akar fizetni a termelőknek egy liter tejért.

Az elmúlt három évben a horvát kormány nagyjából évi 200 millió euró támogatást fizetett a tejtermelőknek, de idén a takarékossági intézkedések miatt csökkenhet ez az összeg.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a csütörtöki kormányülés előtt fölszólította a gazdálkodókat, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. Hangsúlyozta, hogy nyomásgyakorlás légkörében nem lehet tárgyalni. Valószínűleg mások is elégedetlenek Horvátországban, mégsem torlaszolnak el utakat - mondta. A kormányfő hozzátette, az állam literenként nagyjából 6 eurócent támogatást tud nyújtani a tejtermelőknek, ennél többre nincs pénz.

A tárgyalások eddig nem vezettek eredményre a gazdák és a felvásárló cégek képviselői között. A felvásárlók március 1-jétől a jelenlegi 2,7 kunáról (hozzávetőleg 35,6 eurócentről, 103 forintról) 2,3 kunára tervezik csökkenteni felvásárlási árát. A termelők viszont azt követelik, hogy a felvásárlók fizessék továbbra is az uniós átlagnak megfelelő 2,7 kunás árat egy liter tejért. Válaszként a felvásárlók 2,43 kunás árra tettek javaslatot, de erről sem született eddig megállapodás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolja a szíriai vezetést az ENSZ

Az emberiesség elleni bűntettek elkövetőinek perbefogását szorgalmazza az ENSZ Szíriában. Tovább olvasom