Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Teljesen átírják a Murszi alatt elfogadott alkotmányt

Ezzel is jelezve a puccsot levezénylő egyiptomi hadsereg szándékát, hogy eltöröljön minden változást, amelyet Mohamed Murszi volt egyiptomi államfő elnöksége alatt fogadtak el.
Egyiptomban minden bizonnyal teljesen újraírják az iszlamista ihletésű alkotmányt - közölte vasárnap az alkotmányozó testület szóvivője, ezzel is jelezve a puccsot levezénylő egyiptomi hadsereg szándékát, hogy eltöröljön minden változást, amelyet Mohamed Murszi volt egyiptomi államfő elnöksége alatt fogadtak el.

"A bizottságban az általános irányelv az alkotmány átfogó módosítása, ennek megfelelően elképzelhető, hogy az alkotmány minden egyes cikke át lesz írva valamilyen módon" - nyilatkozta sajtótájékoztatóján Mohamed Szalmavi, annak az ötvenfős testületnek a szóvivője, amelynek feladata, hogy véglegesítse az észak-afrikai arab ország új alkotmányának tervezetét.

A - korábban Murszi által vezetett - Muzulmán Testvériség képviselői nem vehetnek részt az új alkotmány kidolgozásában, az átmeneti kormány által felállított testületnek mindössze két iszlamista tagja van, azonban egyikük sem tagja a mozgalomnak.

A kormány azt állította, hogy a testvériséget felkérték, vegyen részt a bizottság munkájában, az iszlamisták azonban visszautasították az ajánlatot.
Az egyik fontos újítás valószínűleg a választási rendszer megváltoztatása lesz. Az ugyanis eddig nagyban kedvezett a Muzulmán Testvériségnek és más iszlamista szervezeteknek, mivel az előző alkotmány szerint a mandátumok kétharmadát pártlisták szerint osztották ki, egyéni képviselőjelölteknek pedig mindössze a parlamenti helyek egyharmada jutott.

A testület törölni akarja a 2012-es alkotmány azon cikkét is, amely lehetővé tette újságírók bebörtönzését. "Megbírságolhatjuk, de nem szabhatunk ki valakire börtönbüntetést pusztán azért, amit ír a sajtóban" - mondta Szalmavi.

Fontos változásként az új alkotmány megszünteti az előzőnek azon rendelkezését, hogy a Mubarak-éra funkcionáriusai nem tölthetnek be közhivatalt.

Az iszlamista mozgalom politikusának, Mohamed Murszinak az elnöksége alatt, 2012-ben kapkodva elfogadott új alkotmány előnyben részesítette a vallásos meggyőződésűeket. Az alkotmány kidolgozásakor figyelmen kívül hagyták a világiak ellenvetéseit. Ezt az alaptörvényt azonban a hadsereg a nyáron, Murszi eltávolítása után hatályon kívül helyezte.

Az egyiptomi hadsereg július 3-án mozdította el az államfői székből a Muzulmán Testvériség által támogatott Murszit, arra hivatkozva, hogy az egy évvel korábban demokratikusan megválasztott elnök egy szűk iszlamista kör érdekeit képviseli, és teljhatalomra tör. Ezt követően a Muzulmán Testvériség és más iszlamista mozgalmak számos vezetőjét és több száz tagját letartóztatták, a Murszi melletti kairói ülősztrájkokat pedig vérbe fojtották, több mint ezer ember halálát okozva.

Murszit jelenleg ismeretlen helyen tartják fogva, emberöléssel és több más bűncselekmény elkövetésével vádolják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német választások: nagykoalíció alakulhat Németországban

Az Angela Merkel vezette konzervatívok várhatóan nagykoalícióra lépnek a szociáldemokratákkal. Tovább olvasom