Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Templomnál robbant pokolgép Damaszkuszban

Mind a kormányerők, mind a fegyveres ellenzék újabb harci sikerekről számolt be szombaton Szíriában. Damaszkuszban pokolgép robbant egy templom közelében, négyen meghaltak.
Nyugati hírügynökségi jelentések megerősítették, hogy a szembenállók egységei kölcsönösen végrehajtottak sikeres hadműveleteket, de összességében zűrzavaros képet mutatnak.

Szunnita lázadók szombatra virradóra az ország középső részén ellenőrzésük alá vontak négy olyan várost, amely a Bassár el-Aszad elnököt is tagjai közé soroló alavita kisebbséghez tartozik - jelentette a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Ezekből a helységekből hetekig tartó harcok után vonultak ki a kormányerők, a lakosság már a fegyveres konfliktus kezdetén elhagyta azokat.

A kormányerők tüzérsége erőteljesen lőtte a főváros közelében lévő településeken a lázadók állásait. A SANA hivatalos szíriai hírügynökség azt jelentette, hogy a fővárostól 80 kilométerre északra fekvő Jabrudban a hadsereg sikeres hadműveleteket hajtott végre "terrorista csoportok" ellen. A katonák állítólag leromboltak robbanószereket gyártó üzemeket is. A SANA szerint Szaúd-Arábiából, Tunéziából, Líbiából és Afganisztánból érkezett "terroristákra" mértek csapást.

A sandzakhaber.net internetes oldal szerint a kormányerők egy hadművelet során megöltek két szerbiai személyt, akik radikális iszlám nézeteket vallottak. A közlésről beszámoló orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség megfigyelők véleményére utalva megállapítja: ez a hír arról tanúskodik, hogy a szerbiai hatóságok országuk területén gyakorlatilag nem ellenőrzik a veszélyes ideológiát valló szervezeteket. A meg nem nevezett belgrádi szakértők szerint e szervezeteket a Perzsa-öböl államaiból pénzelik, mégpedig egy sor nyugati állam közreműködésével, amelyek ugyancsak logisztikai és pénzügyi segítséget nyújtanak szélsőséges muzulmán szervezetek számára.

Damaszkusz egyik negyedében, egy templom közelében felrobbant egy pokolgép, amelyet az út szélén elhelyezett kerékpárhoz kötöttek. A detonáció következtében három biztonsági ember és egy fiatal életét vesztette, sokan megsebesültek, köztük gyerekek is.

Ismeretlen fegyveresek szombaton elrabolták Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes apját. A nyolcvan éves idős embert a Daraa tartományban lévő otthonából hurcolták el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöltek egy rendőrparancsnokot Afganisztánban

Abdul Ghanit a háza előtt lőtték le motorkerékpáron érkező fegyveresek. Tovább olvasom