Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Terrorista támadás a baidzsi olajfinomító ellen

Bagdad - Teljesen leállították Irak legnagyobb olajfinomítóját, miután fegyveres lázadók szombat hajnalban pokolgépes támadást hajtottak végre ellene, lángba borítva a létesítmény egy részét.
A Bagdadtól 180 kilométerre északra, Baidzsiban lévő finomítóban a lázadók négy munkást megöltek, és pokolgépeket robbantottak fel a kerozin- és benzolgyártó részlegekben - tájékoztatott Ahmed al-Dzsuburi kormányzó. A kormányzó szerint a finomító teljes leállítása nagy veszteség az egész ország számára, hiszen az összes iraki város függ termelésétől.

Abdul Karim Luabi olajipari miniszter azt mondta, hogy a terrorista támadás csak az egyik termelőegységet érte, amely karbantartás alatt állt, a többi részleg nem szenvedett kárt. "A támadás része annak a terrorista tervnek, amely Irak olajlétesítményei ellen irányul, és az olajipari minisztérium tevékenységének aláaknázását célozza, miután annak sikerült elegendő olajtermékkel fedeznie a hazai igényeket" - szögezte le nyilatkozatában a tárcavezető. A robbantások által előidézett tűz oltása mintegy 5 óra hosszat tartott. Félszáz tűzoltóautó érkezett a helyszínre a lángok megfékezésére.

A baidzsi olajfinomítót sokáig az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ellenőrizte, amely kormányellenes harcának finanszírozására használta a létesítményt. Az olajfinomító rendes körülmények között napi 310 ezer hordós kapacitásának 70 százalékán működik, naponta 11 millió liter gazolint, 7 millió liter benzolt valamint 4,5 millió liter kerozint állít elő. A kárt szenvedett részleg, amelyet Északi Finomítónak neveznek, naponta 150 ezer hordót termel. A károk elhárítása egy baidzsi illetékes szerint hosszabb időbe telhet, de remélhetőleg az elkövetkező néhány napban részlegesen sikerül újraindítani a finomítót.

Hozzátette, hogy a létesítménynek legkevesebb hét napra elegendő készletei vannak a hazai igények fedezésére. Irak nem exportál olajtermékeket, egész termelését hazai fogyasztásra és áramtermelésre fordítja. Közben szombaton le kellett állítani egy, a dél-iraki Szamava városban, Bagdadtól 230 kilométerre délre működő másik olajfinomítót is, miután ott is tűz ütött ki, de az első jelentések szerint ezt nem terrortámadás, hanem műszaki hiba okozta. Egy helyi illetékes szerint a finomító napokig zárva lesz. Iraknak nyolc olajfinomítója van, amelyek összes kapacitása napi 659 ezer hordó, a tényleges termelés valamivel több mint napi félmillió hordó.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeresen pályára állították a Glonaszsz-K műholdat

Sikeresen pályára állították szombaton az orosz Glonaszsz navigációs rendszer új nemzedékének első, Glonaszsz-K elnevezésű műholdját. Tovább olvasom