Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Testületileg lemondott a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének a vezetőség

A magyarországi költségvetésből nyújtott támogatás rendszerének tervezett átszervezése miatt testületileg lemondott a Moldvai Magyar Oktatási Programot működtető Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) vezetősége.
A lemondás tényét rögzítő közleményt a szövetség honlapján (www.csango.ro) hozták nyilvánosságra hétfőn. A szövetség tizenkét vezető beosztású tisztségviselője által jegyzett dokumentum szerint 2012. január elsejével lejárt a csángószövetség szerződése a Bethlen Gábor Alappal, és újabb szerződés hiányában a szövetség idei működése teljesen ellehetetlenült.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége a korábbi Fidesz-kormány idején indította el magyar állami támogatással a Moldvai Csángó Oktatási Programot. A program keretében ma 25 moldvai faluban oktatják mintegy 2200 csángó gyermeknek a magyar nyelvet. A csángó szövetség hét moldvai településen magyar házat épített vagy vásárolt, a magyarul továbbtanuló diákok számára pedig csángó bentlakást hozott létre Csíkszeredában. A szervezet mintegy 140 millió forintos éves költségvetésének felét biztosította a magyar állam, a másik felét támogatóktól gyűjtötték össze.

A lemondást rögzítő dokumentum szerint Répás Zsuzsanna, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a támogatás tervezett átszervezéséről tájékoztatta az MCSMSZ vezetőit. Az elképzelés szerint az oktatási programra szánt magyar állami támogatást immár nem a csángó szövetségnek juttatnák, hanem egy olyan alapítványnak, amelyet a csángó szövetség a budapesti Teleki László Alapítványal és az úgyszintén Magyarországon bejegyzett Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvánnyal (AMMOA) közösen hozna létre Romániában.

A közlemény szerint a szövetségnek azt ajánlották, hogy február másodikán olyan dokumentumot írjon alá, amely révén a két alapítvány 75 ezer forint értékű hozzájárulása mellé a szövetség százmillió forintos nagyságrendű vagyona is az új alapítványhoz kerüljön, az öttagú kuratóriumban pedig csupán egy személy képviselje a szövetséget. "Az MCSMSZ vezetőségének a szabályzatok és a romániai törvények értelmében nem áll módjában ilyen horderejű kérdésekről egyedül döntést hozni, ehhez az évente egyszer összehívandó küldöttgyűlés határozata szükséges, amelynek megszervezése az alapszabály szerint legalább egy havi előkészületet igényel" - áll a közleményben. Az aláírók úgy vélik, a közgyűlés előtt sem tudnák képviselni a kért átszervezést, "vállalhatatlan döntés elé" állították őket.

"Ha igent mondunk, akkor az MCSMSZ oktatási programját és szellemi, valamint anyagi tőkéjét át kell adni egy olyan szervezetnek, amelyben többségben vannak azok a magyarországi személyek, akik nem ismerik Csángóföldet, a moldvai helyzetet" - vélik az aláírók. Azt sem tartanák elfogadhatónak, hogy a támogatók megkérdezése nélkül lépjenek be a szövetség teljes vagyonával az új szervezeti formába.

"Ha nemet mondunk, akkor az MCSMSZ nem kapja meg sem a magyar kormánytól, sem az AMMOA-tól a támogatást - így ellehetetlenül a moldvai magyar oktatás és az MCSMSZ működése" - áll a közleményben. A tisztségekből való lemondással egy időben az aláírók munkaviszonyuk felbontását is bejelentették.

Hegyeli Attila, a csángó szövetség ügyvezetője az MTI kérdésére elmondta, forrófejű lépésnek tűnhet lemondásuk, de nem az. Az elmúlt hetekben folytatott tárgyalásaik során minden más lehetőséget kimerítettek a probléma rendezésére. Arra a kérdésre, hogy lemondásuk milyen következményeivel számolnak, Hegyeli Attila elmondta: "Nem azért mondtunk le, hogy ezzel valamilyen döntést kikényszerítsünk. Azért mondtunk le, mert nem volt más választásunk."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költséghatékonyabb lesz az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése

Kisebb költséggel jár a korábban kalkuláltnál az, hogy az Európai Unió 20 százalékkal csökkenti az… Tovább olvasom