Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Thaiföldi puccs: jövő októberben lehetnek választások

A jövő hónapban ideiglenes alkotmányt fogad el a májusban államcsínnyel hatalomra került thaiföldi katonai rezsim, amelynek vezetője, Prajuth Csan-ocsa tábornok azt is bejelentette pénteken, hogy a választások 2015 októberében lehetnek.
Az ideiglenes alkotmány lehetővé teszi egy átmeneti törvényhozás és kormány megalakulását, utóbbi szeptemberben kezdhetné meg a munkát - tette hozzá. A reformokon és az ország új alaptörvényén dolgozó bizottságnak ezt követően lesz ideje kidolgozni egy tartós alkotmányt, amely 2015 júliusában lépne életbe. A választásokat onnantól számított három hónap múlva tartanák meg - mondta a televízióban közvetített beszédében Prajuth Csan-ocsa.

Az alaptörvény népszavazásra bocsátásáról nem tett említést, jóllehet 2007-ben, egy korábbi puccs után tartottak referendumot.
A thaiföldi hadsereg május 22-én hajtott végre vértelen államcsínyt, amelyet követően őrizetbe vette Jinglak Sinavatra miniszterelnököt, kormányának tagjait és a kormányellenes tüntetők vezetőit, de őket azóta már szabadon engedte.

Prajuth Csan-ocsa hangoztatta, hogy a hatalomátvételre feltétlenül szükség volt a rend helyreállításához. Thaiföldön akkor már fél éve kormányellenes tüntetések zajlottak, a politikai felfordulásban 28-an meghaltak, a kormány megbénult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobrot állítottak Gavrilo Principnek Bosznia-Hercegovinában

Princip 1914. június 28-án halálos pisztolylövéseket adott le Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar… Tovább olvasom