Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Tibeti önégetések: egy 16 éves diák a legújabb áldozat

Tibeti emigráns szervezetek 2009 óta 93 önégetést jelentettek, amelyek közül körülbelül 75 volt végzetes.
Egy 16 éves tibeti diák gyújtotta fel magát vasárnap este az északnyugat-kínai Csinghaj tartományban vasárnap este - jelentette helyi illetékesekre hivatkozva a kínai média hétfőn.

A diáklány a Csinghaj és Kanszu tartomány határán található Hunagnan tibeti autonóm prefektúra középiskolájába járt, és Tageri faluban követte el a tettét. A jelentés szerint holttestét négy órán belül elhamvasztották.

Hunagnan 257 ezer fős lakosságának körülbelül 68 százaléka tibeti nemzetiségű. A prefektúra kormányzata munkacsoportot küldött a helyszínre, hogy kivizsgálja a történteket.

Tibeti emigráns szervezetek 2009 óta 93 önégetést jelentettek, amelyek közül körülbelül 75 volt végzetes. A szervezetek állítása szerint a tibetiek tettükkel a kínai uralom ellen tiltakoznak, egyúttal kiállásukat fejezik ki a dalai láma mellett. A kínai és a helyi tibeti vezetők ugyanakkor úgy vélik, a távoli vidékeken élő, többségükben fiatal embereket, olykor kisgyerekes anyákat és korábban különböző vétségeket elkövető szerzeteseket bűnbocsánatot ígérve rábeszélik az öngyilkosságra, hogy a "tibeti kérdést" nemzetközi szinten napirenden tartsák.

A kínai média hétfőn ismertette a Hszinhua hírügynökség hírét, amely szerint első ízben vettek őrizetbe két embert Szecsuan tartomány Apa megyéjében, mert 2009 óta összesen nyolc tibetit vettek rá arra, hogy felgyújtsák magukat.

A 40 éves Lorang Koncsok, a Kirti kolostor szerzetese és 31 éves unokaöccse, Lorang Csering saját bevallása szerint a dalai lámának és követőinek instrukciói alapján tevékenykedett - állítja a rendőrség közleménye. A nyomozás megállapítása szerint a szerzetes a "médiakapcsolatok emigráns összekötő csoportjával" 2009 óta működött együtt.

A férfi azt állította a környezetében, hogy az önégetés nem ellentétes a buddhista tanítással, mi több, akik elkövetik, "hősök". Az önégetésre jelentkezőknek megígérte, hogy felvett adataikat és fényképüket Indiába küldi, családjuknak pedig elismerésben és megbecsülésben lesz részük.

A Global Times című angol nyelvű, rendre a kínai kormány, illetve a kommunista párt álláspontját hirdető napilap hétfői számában megszólal Hsziong Kun-hszin, a Mincu Egyetem kisebbségeket kutató professzora, aki szerint sok áldozat esett át "agymosáson" egyes szerzetesek által, akik a világ közvéleményét szeretnék a pekingi kormányzat ellen hangolni. Hsziong úgy vélte, az ártatlan öngyilkosok nagy része túlságosan naiv, képtelen a józan mérlegelésre.

A lap beszámol arról is, hogy a közbiztonsági minisztérium és az igazságügyi szervek friss előterjesztése szerint az önégetéseket tervezőket, a másokat arra ösztönzőket vagy segítőket szándékos emberölés elkövetésével fogják gyanúsítani. Azok, akik az ily módon meghaltak holttestével felvonuláson vesznek részt, az utcákon önégetéseket néznek végig, ahelyett, hogy próbálnák azt megakadályozni, ugyancsak bűncselekményben való részvétellel lesznek vádolhatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romániai választások: már biztos 18 RMDSZ-es mandátum

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjei 12 képviselői és hat szenátori körzetben a… Tovább olvasom