Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Tiltakoznak a CIA állítólagos emberkísérletei ellen

Egyesült Államok - Már nyolc amerikai jogvédő szervezet tiltakozik az ellen, hogy a Bush-kormány idején a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei foglyokon kísérleteztek a kínzási technikák tökéletesítése céljából - derült ki a jogvédők közléséből csütörtökön.
Az Orvosok az Emberi Jogokért (PHR) nevű jogvédő csoport hétfőn hozta nyilvánosságra megdöbbentő jelentését arról, hogy a CIA jogtalan és etikátlan emberkísérleteket és kutatásokat folytatott, egyebek mellett az úgynevezett kiterjesztett vallatási technikák jövőbeni módszereit illetően. A PHR azt állította: a legátfogóbb vizsgálatot végezte el arról, hogyan vonták be az orvosokat a CIA kihallgatási programjába, és bizonyítékaik vannak a kísérletekre.

A szervezetek - köztük olyan neves jogvédő csoportok, mint az Amnesty International, a Human Rights Watch és a Kínzás Áldozatainak Központja - hivatalos panasszal éltek az ügyben az úgynevezett emberkísérletek elleni védelem irodájánál (OHRP), amely az amerikai egészségügy-minisztérium része és az emberekkel kapcsolatos kísérletek etikai kérdéseit vizsgálja ki. "Az OHRP-nek azonnali vizsgálatot kell indítania a CIA által a foglyokon végzett kísérletek ügyében" - sürgették a jogvédők.

A PHR jelentése szerint a CIA alkalmazásában álló orvosok az embereken folytatott törvényellenes kísérletek bűncselekményét valósították meg a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után. "A CIA vélhetően megszegte a második világháború után életbe lépett összes olyan elfogadott jogi és etikai normát, amelyek a bebörtönzöttek védelmét célozzák a kísérletekkel szemben" - mondta Frank Donaghue, a PHR vezetője.

A jogvédő csoport jelentése szerint a vallatók például azzal kísérleteztek, hogy milyen hatással jár a foglyokra a vízbe fulladás érzetét keltő technika kiterjedt alkalmazása. A módszert tökéletesítették: a CIA-tisztek orvosi tanácsra sót adagoltak a vízbe, így megelőzhették a foglyok kómába esését vagy a nagy mennyiségű víz lenyelése által okozott halálukat.

Ugyancsak orvosok segítségével kísérleteztek az alvásmegvonásos technika fejlesztésével több mint egy tucat foglyon, akiket 48, 96, illetve 180 óráig nem hagytak elaludni. A kísérletek eredményeit feljegyezték és elemezték.

A CIA orvosai abból a szempontból is analizálták a külön-külön vagy egyszerre alkalmazott kiterjesztett vallatási technikákat, hogy azok mennyire növelik meg az erős fájdalomra való érzékenységet.

Olvasóink írták

  • 2. szilléri 2010. június 11. 00:05
    „Mengele from USA ?”
  • 1. dodó 2010. június 10. 20:48
    „Á l l í t ó l a g o s ? ? ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális baleset! Agyonütötte egy lezuhanó nyugdíjas

Két halálos áldozatot követelő, meglehetősen bizarr balesetről számolt be a Weird Asia News. Tovább olvasom