Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Tiltakoznak a német takarékossági csomag ellen

Heves tiltakozással fogadták a szakszervezetek és a német ellenzéki pártok a német kormány rekord méretű takarékossági csomagját, amely megítélésük szerint rendkívüli terheket ró a szegényekre, és megkíméli a gazdagokat.
A legnagyobb német szakszervezeti szövetség, a DGB és az ellenzék vezető erejének számító Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kedden bejelentette, hogy a hét végére több németországi városban tiltakozó megmozdulást tervez.

A konzervatívokból és a liberálisokból álló, Angela Merkel kancellár vezette koalíciós kormány hétfőn jelentette be a szövetségi köztársaság történetének legnagyobb méretű takarékossági programját. A keddi pontosítások szerint a 2014 végéig előirányzott megtakarítások mintegy 82 milliárd euróra rúgnak, de a program néhány nyitott pontja miatt ennél magasabbak lehetnek.

Az előirányzott takarékossági csomag oroszlánrészét a szociális kiadások lefaragása teszi ki.

A tervezett csökkentések mindenekelőtt a tartós munkanélkülieket sújtják, akiktől az előirányzat szerint több korábbi juttatást is megvonnak, köztük a fűtési támogatást vagy a nyugdíjjárulékot. A szövetségi, illetve tartományi munkaügyi hivatalok ugyanakkor szabad kezet kapnak ahhoz, hogy más juttatásokat is, úgymond rugalmasan kezeljenek.

A másik irány a gyermekek neveléséhez nyújtott, azok 14 hónapos koráig járó, úgynevezett szülői támogatás csökkentése. A munkából hiányzó szülő erre az időre nettó jövedelmének 67 százalékát kapta, amit most legkevesebb 65 százalékra szállítanak le. A támogatást a munkanélküliek is kapták, tőlük viszont teljesen elvonják.

Az említett két területen várt megtakarítások összege a csomagterv csaknem felét teszi ki. Az erősen sérelmezett intézkedések célja Merkel kancellár szerint a munkába állás ösztönzése.

Michael Sommer, a DGB szakszervezeti szövetség elnöke egy keddi interjúban úgy értékelte, hogy a kilátástalanság és a szociális igazságtalanság programját fogadta el. A szakszervezeti vezető annak a nézetnek adott hangot, hogy az előirányzott megtakarítások a munkanélküliség további növekedéséhez vezetnek.

Andrea Nahles, a szociáldemokrata párt főtitkára pedig arcátlan intézkedésekről beszélt, hangoztatva, hogy a takarékossági csomag megkíméli a jelenlegi válság okozóit, ezzel szemben a támogatásra rászorultakat sújtja leginkább.

Mindketten hangsúlyozták, hogy már a hét végén közös tiltakozó megmozdulásokat rendeznek. Mindezt a DGB elnöke azzal egészítette ki, hogy a szakszervezetek az üzemekben is harcot kezdenek.

Az ellenzék és a szakszervezetek mellett bírálta a takarékossági csomagot a konzervatív CDU több politikusa is. Az Angela Merkel vezette kereszténydemokrata párt úgynevezett szociális szárnya keddi állásfoglalásában kiegyensúlyozatlannak nevezte a programot, és a szociális juttatások lefaragásának csökkentése érdekében módosításokat sürgetett. A párt szociális szárnya szerint a kormány megkíméli a vagyonosokat és általánosságban a pénzügyi ágazatot. A CDU szóban forgó csoportjához tartozó politikusok ezért elsősorban a koalíciós partner liberális FSP-t tették felelőssé, hangoztatva: az intézkedések azokat sújtják, akik semmi fajta lobbival nem rendelkeznek, és a legkevésbé képesek megvédeni magukat. Úgy vélekedtek, hogy jóval többet kellett volna tenni a magasabb jövedelemmel rendelkezők tehervállalásának biztosítása érdekében.

A programot ismertető koalíciós pártvezetők - Angela Merkel kancellár és Guido Westerwelle alkancellár -külügyminiszter - ezzel szemben kiegyensúlyozott takarékossági programról beszéltek. Úgy vélekedtek, hogy az három pilléren nyugszik, mégpedig az állampolgárok, a gazdaság és az állam szerepvállalásán.

Egyes sajtókommentárok ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet: Angela Merkel és Guido Westerwelle - akik a tavaly őszi választásokon pártjaik számára elsősorban az adócsökkentések ígéretével szerezték meg a győzelmet - a takarékossági program egyik fő "erényének" azt nevezték, hogy sikerült elkerülni az adóemeléseket. Az idézett újságok ennek kapcsán arra emlékeztettek: miközben a konzervatívok és a liberálisok között korábban az adócsökkentések mértékéről szólt a vita, a takarékossági program közzétételét megelőzően már nem a lehetséges csökkentésekről, hanem arról vitáztak, hogy legyen-e adóemelés vagy nem. A lapok szerint egyelőre még "győzött" az adóemeléssel szembehelyezkedő, liberális FDP, az újságok ugyanakkor úgy értékelték: néhány előirányzott takarékossági intézkedés valójában új adók bevezetését jelenti. Ezzel összefüggésben utaltak az energetikai vállalatokra kivetendő, nyereségük egy részét jelentő, úgynevezett "fűtőelem-adóra", továbbá a légitársaságokat fenyegető "ökológiai" adóra. Amúgy mindkettővel kapcsolatban az az aggodalom merült fel, hogy bevezetésük esetén az érintettek mindezt a fogyasztókra, illetve az utasokra hárítják majd át. Az újságok többsége ugyanakkor úgy vélte, hogy az ország jelenlegi külső és belső helyzetében a takarékossági program elkerülhetetlen volt.

Egy keddi villámfelmérés arra mutatott rá, hogy a lakosság 70 százaléka nem ért egyet a takarékossági csomagban foglaltakkal, és mindössze 30 százalék helyesli azt.

A kormánykoalíció számára azonban a neheze még csak most következik. A tervezett intézkedésekről ugyanis a parlamentben vita kezdődik, és megfigyelők rendkívül éles összecsapásokra számítanak. A programban foglaltak jóváhagyása nem ígérkezik könnyűnek, és ősz előtt szinte teljes mértékben kizárt.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2010. június 08. 16:55
    „De szeretnék én ilyen megszorítások után lenni Magyarországon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dráma! Villám sújtotta agyon eljegyzésekor

Villám csapott agyon egy nőt az Egyesült Államokban pár pillanattal azelőtt, hogy párja eljegyezte… Tovább olvasom