Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Tiltakozó megmozdulásokat tartottak a haladók

Tiltakozó felvonulásokat tartottak az ellenzéki, nacionalista Szerb Haladó Párt (SNS) hívei vasárnap több szerbiai városban, tiltakozásul az ellen, hogy - mint állítják - csalások történtek az egy héttel ezelőtti választásokon.
A tiltakozó megmozdulásokat annak ellenére megtartották, hogy a központi választási bizottság (RIK) szombaton elutasította Tomislav Nikolic SNS-vezetőnek és a párt elnökjelöltjének a panaszát, és megerősítette a választás hivatalos eredményét.

Az SNS hívei Belgrád központjában elvonultak a RIK székháza előtt, médiajelentések szerint több mint 1500 járművel.

Hasonló megmozdulásokat tartottak a vajdasági Újvidéken, a nyugat-szerbiai Sabacban, a közép-szerbiai Krusevacban, Jagodinában, Cuprijában, Paracinban és a dél-szerbiai Nisben.

Milos Vucevic, az SNS újvidéki szervezetének vezetője azt állította, a Vajdaság székhelyén szavazatvásárlás történt, s egy voks kétezer dinárba került.

Aleksandar Vucic, az SNS alelnöke Belgrádban közölte, hogy folytatják a tiltakozásokat, de ellenzik az erőszakot.

Tomislav Nikolic, az SNS vezetője és elnökjelöltje vasárnap közölte, hogy mégis indul az elnökválasztás második fordulójában, jóllehet korábban bojkottal fenyegetőzött.

Szerbiában múlt vasárnap elnök- és parlamenti, helyhatósági és vajdasági tartományi parlamenti választásokat tartottak. Az elnökválasztás május 20-i második fordulójába Nikolic és Boris Tadic, az Európai Unió-barát Demokrata Párt (DS) jelöltje jutott be.

Nikolic csütörtökön azt állította, múlt vasárnap nagyobb szavazatlopás történt Szerbiában, mint a (Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök rendszerének megdöntése előtti) 2000-es választásokon, és a közel 9000 szavazókör mindegyikében történt ilyen. Nikolic az újságíróknak felmutatott közel háromezer szavazócédulát, amelyeket állítása szerint egy szemeteskukában találtak a választások után, s amelyeket - mint mondta - olyan új szavazócédulákra cseréltek ki, amelyeken a jelenlegi kormánypártok jelöltjeinek nevét karikázták be. A politikus kijelentette azt is, hogy a hatóságok félmillió nem létező, vagy már elhunyt ember nevét vették fel a választói névjegyzékbe, majd a szavazókörökben úgy tüntették fel, mintha azok leadták volna szavazatukat.

A hatóságok cáfolták Nikolic állításait.

Az ellenzéki jelölt mindazonáltal utcai megmozdulásokra buzdított, s ez, valamint a voksolás tisztasága körüli vita beárnyékolhatja a választást.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megcsonkított tetemek tucatjai egy mexikói országút mentén

Legkevesebb 37 ember megcsonkított és műanyagzsákokba tett holttestére leltek a mexikói hatóságok egy országút mellett. Tovább olvasom