Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Timosenko szerint kell népszavazás a NATO-csatlakozásról

A legesélyesebbnek tartott ukrán elnök-jelölt, Petro Porosenko üzletember ezt határozottan ellenzi.
Julija Timosenko, a jövő heti ukrajnai elnökválasztás egyik jelöltje szerint a voksolás után népszavazást kell tartani az ország NATO-csatlakozásáról, de a legesélyesebbnek tartott jelölt, Petro Porosenko üzletember ezt határozottan ellenzi.

Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt vezetője meggyőződését fejezte ki, hogy a május 25-i elnökválasztás után Kijev benyújtja az EU-hoz való csatlakozási kérelmét, és népszavazás lesz Ukrajnában a NATO-tagságról.

"El kell határoznunk, hogy kivel vagyunk, a demokratikus világgal vagy a posztszovjet birodalmakkal. A választás után be lesz adva az Európai Unióhoz való csatlakozási kérelem, és meg kell tartani a népszavazást, amely egyértelműen meghatározza stratégiai jövőnket sok évre előre. Ez vonatkozik a kollektív biztonsági rendszerekben való részvételre is" - idézte Timosenkót szombaton az Interfax Ukrajina.

A hírügynökség szembesítette Timosenko véleményét a legesélyesebb elnökjelöltnek tartott Petro Porosenko álláspontjával, ő ellenzi a NATO-tagságról szóló referendum megtartását.

"Egy ilyen népszavazást ebben a helyzetben nem teremt egységet, vagyis ésszerűtlen lenne a megtartása" - mondta Porosenko a dél-ukrajnai Krivij Rihben tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a NATO-hoz való csatlakozásról szóló népszavazás szétszakítaná az országot. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha a polgárok többsége a tagság ellen szavazna, a kérdés hosszú évekre lekerülne a napirendről.

Porosenko ugyanakkor az EU-csatlakozásról szóló népszavazás megtartása mellett foglalt állást. Mint mondta, egy ilyen véleménynyilvánítás egyesítené az országot, mivel minden szociológiai kutatás megerősíti, hogy az ukránok többsége EU-párti.

Közvélemény-kutatások szerint a Vitalij Klicsko vezette Ütés (UDAR) párt által támogatott dúsgazdag "csokoládégyáros", Petro Porosenko már az első fordulóban megnyerheti az elnökválasztást, a megkérdezettek 33,7 százaléka adná rá voksát. Porosenko jócskán lehagyta a többi elnökjelöltet, köztük a második helyen álló Julija Timosenkót is, akinek támogatottsága jóval alacsonyabb, 5,9 százalékos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeomlott egy épület Phenjanban

A hatóságok vasárnap bocsánatot kértek az áldozatok hozzátartozóitól. Százak halhattak meg. Tovább olvasom