Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Timosenko tagadja az ellene felhozott vádakat

Tagadta az ellene felhozott vádakat pénteken a kijevi pecserszki kerületi bíróságon kezdődött perében Julija Timosenko, és az ellene indított bűnvádi eljárás lezárását követelte.
A volt ukrán kormányfőt azzal vádolják, hogy hatalmával visszaélve 2009-ben előnytelen gázvásárlási szerződéseket kötött Oroszországgal.

Timosenko a bíróságon 2005-től kezdődően időrendben bemutatta az ukrajnai gázszállítások teljes árkalkulációját, és korrupcióval vádolta a gázpiacra nemrégiben visszatért RoszUkrEnergo vállalatot.

Timosenko megnevezte a RoszUkrEnergo több társtulajdonosát is. Timosenko, aki Leonyid Kucsma elnöksége alatt az energiaiparért felelős minisztelnök-helyettes volt, azt állította, hogy "az Ukrajnában kitermelt olcsó gázt exportálják, míg a drága orosz gázt belföldön használják fel". A vádlott kérte, hogy zárják le az ellene a főügyészség által indított "hamisított" bűnvádi eljárást.

A nagy érdeklődéssel kísért per fokozott biztonsági intézkedések közepette nyílt meg. A bíróság épülete körül rendőrségi adatok szerint Timosenko másfélezer híve, nem hivatalos adatok szerint ötezren gyűltek össze. A zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben legalább száz újságíró, Timosenko számos híve és ellenfele jelent meg. Előbbiek a bíró rendreutasító felszólítását semmibe véve "szégyen, szégyen" kiáltásokkal zavarták meg a tárgyalást, szidalmazták a bíróságot és a hatóságokat.

Timosenko, aki krémszínű kiskosztümben és feje köré csavart hajfonattal jelent meg a bíróságon, Viktor Janukovics elnököt vádolta azzal, hogy úgymond elítélt bűnözőként akarja őt távol tartani a közelgő parlamenti, illetve elnökválasztásoktól.

Az ellenzék legfőbb vezetője azonban hangoztatta, nem marad nyugton. "A hangom a börtönből még hangosabb lesz, mert az egész világ hallani fog engem" - jelentette ki Timosenko.

Izzadság csorgott Rogyion Kirejev bíró arcáról, Szerhij Vlaszov, Timosenko védője rövid szünetet kért, hogy lecserélje átizzadt ingét.

José Manuel Pinton Teixeira, az Európai Unió ukrajnai nagykövete, aki jelen volt a tárgyaláson, elmondta, hogy a tárgyalóteremben borzalmasak voltak a körülmények. "Politikailag nem tudom értékelni az ügyet, de a tárgyalás feltételei embertelenek" – mondta távozóban.

Timosenko 2004-ben a Nyugat-barát Viktor Juscsenkót Janukoviccsal szemben az elnöki székbe segítő "narancsszínű forradalom" vezéralakja volt, majd a kormányfői székbe került. A gazdasági nehézségek, a lassú reformok és a "narancsszínű táboron" belüli állandó torzsalkodás miatt azonban a 2010-es elnökválasztáson alulmaradt az oroszbarát Viktor Janukoviccsal szemben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszivárgott a matek érettségi egyik feladata - újraíratják?

Négy embert vettek őrizetbe péntekig Franciaországban, akiket azzal gyanúsít a rendőrség, hogy közük… Tovább olvasom