Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Timosenko tüntetéseket ígért, ha csalnak a választáson

Julija Timosenko ukrán kormányfő, elnökjelölt csütörtökön kilátásba helyezte, hogy tömegtüntetéseket szervez, ha ellenfele, az ellenzéki Viktor Janukovics csalni fog az elnökválasztás második fordulójában.
"Ha Janukovics csalni akar, olyan ellenállást tudunk vele szembeállítani, amilyet még sohasem látott, még 2004-ben sem" - mondta Timosenko az öt évvel ezelőtti "narancsszínű forradalomra" utalva, amikor a csalások miatt tömegtüntetésekkel kényszerítették ki az elnökválasztás második fordulójának megismétlését.

A január 17-i első fordulóban Janukovics 35, Timosenko pedig 25 százaléknyi szavazatot kapott, így ők mérkőznek meg a vasárnapi második fordulóban.

Janukovics "a gyengeség jeleként" értelmezte, hogy Timosenko az utcákra akarja szólítani a népet.

"Kevesen mennek majd, csak azok, akik szeretik, amivel Timosenko eteti őket: a szennyet, a hazugságot és a rágalmazást" - mondta a Régiók Pártjának vezetője.

Timosenko hetek óta azzal vádolja ellenfelét, hogy csalni akar, de a parlament szerdai döntése, amellyel módosította a választási törvényt (a módosítás értelmében nem szükséges határozatképesség - a tagok kétharmadának jelenléte - a választási bizottságoknak a szavazatszámláláshoz), olajat öntött a tűzre. Timosenko attól tart, hogy a módosítás rontja az esélyeit a Janukovics-párti Kelet-Ukrajnában. A törvénymódosítást megszavazó Régiók Pártja szerint viszont így azok a választási bizottságok is működőképesek lehetnek, ahol nincs elegendő személyzet.

A feszültség tovább nőtt, amikor a Régiók Pártja azt közölte, hogy Timosenko pártjának képviselői "megostromolták" a hivatalos közlönyt kiadó nyomdát, hogy a törvénymódosítást ne lehessen kihirdetni, és így ne lépjen életbe.

A két jelölt péntek este egyszerre tartja kampányzáró nagygyűlését két kijevi téren, egymástól néhány száz méternyire. A választási törvény értelmében szombaton kampánycsend lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadlábon a volt Gripen-ügynök

Hatalmas összegű óvadék és kezességvállalás ellenében, igen szigorú feltételek mellett szabadlábra… Tovább olvasom