Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Titkos adatgyűjtés - Az NSA Norvégiában is lehallgatott telefonbeszélgetéseket

Németország, Franciaország, Spanyolország, Brazília és India után Norvégia a hatodik ország, amelyről kiderült, hogy ott az NSA titkos adatgyűjtést végzett.
Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) több mint 33 millió, Norvégiában lebonyolított telefonbeszélgetésről gyűjtött adatokat egy hónap leforgása alatt - jelentette kedden a Dagbladet című norvég napilap. A norvég hírszerzés viszont utóbb azt közölte: nem az NSA, hanem a norvég hatóságok adatgyűjtéséről van szó.

Kjell Grandhagen, a norvég hírszerzési szolgálat vezetője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a lap által leírt adatgyűjtést a norvég hírszerzés végezte külföldön folyó norvég katonai műveletek, illetve más, a nemzetközi terrorizmus elleni harchoz kapcsolódó tevékenység támogatására. "Nem Norvégia elleni adatgyűjtés történt, hanem maga Norvégia gyűjtötte az adatokat, amelyeket aztán megosztott az amerikaiakkal" - közölte.

A Dagbladet az amerikai ügynökség volt informatikusától, Edward Snowdentől származó dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy Németország, Franciaország, Spanyolország, Brazília és India után Norvégia a hatodik ország, amelyről kiderült, hogy ott az NSA titkos adatgyűjtést végzett. Az NSA nem lehallgatta a beszélgetéseket, hanem a hívások időtartamát és helyét rögzítette, illetve azonosította a beszélgető feleket. A Dagbladet szerint 33,2 millió hívásról - a Norvégiában átlagosan egy hónap alatt lebonyolított telefonbeszélgetések 10 százalékáról - van szó, amelyeket 2012. december 10. és 2013. január 8. között figyeltek meg. Az adatgyűjtési program azonban feltehetően előtte és utána is folyt.

"A barátoknak nem kellene egymást megfigyelni" - reagált a lapértesülésre Erna Solberg norvég miniszterelnök az NRK közszolgálati televíziónak. Hozzátette: a hírszerzés, illetve az együttműködés a hírszerzésben legitim tevékenység, de azt célzottan kell alkalmazni konkrét gyanú vagy fenyegetés alapján.

A Dagbladet megkeresésére a norvég hatóságok kedd délelőtt még azt mondták: nem volt tudomásuk az NSA adatgyűjtési tevékenységéről. A Telenor és a Netcom, Norvégia két nagyobb telekommunikációs szolgáltatója azt közölte, hogy nem nyújtott hozzáférést az ügyfelek adataihoz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar lányfuttatókat ítéltek el Hollandiában

Az elítéltek bolti munka ígéretével csábították el a lányokat, akiket aztán fele annyi pénzért… Tovább olvasom