Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Titkos adatgyűjtés: Greenwald a brazil parlamentben is újabb leleplezéseket ígért

A Rio de Janeiróban élő újságíró elmondta, hogy "bizonyosan számos részlet kerül még napvilágra az amerikai kormány által folytatott kémkedésről, s arról, hogy miképp vonták ellenőrzésük alá Brazília és egész Latin-Amerika távközlését".
"Mintegy tíz napon belül" újabb leleplezésekkel áll elő a világháló amerikai lehallgatására vonatkozóan Glenn Greenwald újságíró, aki közzétette az amerikai hírszerzés volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott eddigi dokumentumokat.

"Az eddig publikált cikkek nagyon kicsi részét képezik azoknak a felfedezéseknek, amelyeket muszáj közzétenni" - jelentette ki Greenwald helyi idő szerint kedden a brazil parlament egy meghallgatásán, ahol arról faggatták, hogyan figyeli meg az Egyesült Államok a világháló brazíliai forgalmát.

A Rio de Janeiróban élő Greenwald hozzátette, hogy "bizonyosan számos részlet kerül még napvilágra az amerikai kormány által folytatott kémkedésről, s arról, hogy miképp vonták ellenőrzésük alá Brazília és egész Latin-Amerika távközlését".

Greenwald az ARD német közszolgálati tévének adott, július 19-i interjúban már kilátásba helyezte az újabb leleplezéseket.

A The Guardian című brit lapnak dolgozó amerikai újságíró a brazil kongresszusban arról is beszélt: szakértők segítségét vette igénybe ahhoz, hogy megértse az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) Snowden által kiszivárogtatott mintegy 15-20 ezer titkos dokumentum egy részét, mivel ezek némelyike "nagyon hosszú, összetett, és sok időbe telik elolvasni".

Szavai szerint Snowden, aki hongkongi bujkálása után június végén Oroszországba repült, boldog, hogy elhagyhatta a moszkvai Seremetyjevo repülőteret, miután augusztus 1-jén ideiglenes menedéket kapott, s elégedett azzal, hogy világszerte vitát váltott ki a magánjellegű információk internetes biztonságáról, valamint az elektronikus levélforgalom ellenőrzéséhez használt titkos amerikai lehallgató programokról.

"Sokat beszéltem vele, amióta elhagyta a repülőteret, majdnem mindennap beszélünk" - mondta Greenwald a brazil törvényhozóknak, hozzátéve, hogy Snowden nagyon jól van.

Ruszlan Gattarov orosz szenátor épp kedden közölte, hogy az orosz felsőház együttműködést ajánl az amerikai titkos adatgyűjtésről részleteket kiteregető Edward Snowdennek. Gattarov irányítja a felsőház azon munkacsoportját, amelyik azt vizsgálja, hogy az amerikai hírszerző szolgálatok az orosz állampolgárok milyen adataihoz juthattak hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekek haltak meg Karacsiban egy labdarúgó-mérkőzés után elkövetett merényletben

Tizenegy ember, többségében gyermekek életét oltotta ki egy robbantásos merénylet szerdára virradó… Tovább olvasom