Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Titokvédelemre kötelezik a kínai újságírókat

Az államtitkok és egyéb bizalmas információk kezelésére vonatkozó új szabályok érvényesítését írta elő újságírók, illetve munkaadóik számára a kínai állami médiafelügyelet - jelentette kedden a Hszinhua hírügynökség.
A szabály olyan információkra vonatkozik, amelyekről az újságírók a munkájuk során értesülnek, s ezek között vannak, lehetnek nem közölhető vagy nem közlésre szánt bizalmas értesülések, üzleti titkok vagy államtitkok - szerepel az állami hivatal intézkedésében. Megállapítják azt is, hogy az államtitoknak minősülő információk törvénytelen másolása, adathordozóra rögzítése vagy tárolása tilos.

"A riporterek, a szerkesztők, a műsorvezetők semmilyen formában, semmiféle médiumon keresztül nem terjeszthetnek államtitkot, s ilyen jellegű információt magánleveleikben sem említhetnek meg, blogokon, a közösségi médiában sem hozhatnak nyilvánosságra" - fogalmaz a dokumentum. A központi utasítás szerint a munkáltatóknak a vonatkozó törvény értelmében szerződést kell kötniük, amelyben e kötöttségeket ismertetniük kell. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a munkaszerződéseket e tekintetben célszerű szabványosítani.

Ez év elején a kínai kormány az állami titoktartási törvény végrehajtására vonatkozó új rendeletet adott ki, amely márciustól vált hatályossá, s állítólag egyértelművé tette, mi minősül államtitoknak és mi nem, a törvénysértőket pedig milyen büntetőjogi felelősség terheli.

A különböző szervezetek és szervezeti egységek figyelmét felhívták arra, hogy ne minősítsenek "államtitkoknak" olyan dolgokat, amelyek a nyilvánosságra tartoznak, miközben tiltják államtitkokkal kapcsolatos információk közzétételét. A 45 cikkelyből álló rendelet meghatározza a titokgazdák körét és a titkokat őrző eszközök megsemmisítésének szabályait is.

Az érintetteknek 24 órán belül jelenteniük kell a titkok esetleges kiszivárgását az illetékeseknek. Az államtitkok kezelését felügyelő szerveknek pedig rendszeres oktatást kell tartaniuk, és a mulasztást elkövetőkkel szemben büntetést kell kezdeményezniük.

Kínában sok olyan bírósági ítélet született, amelyben az államtitok megsértésére hivatkoztak, de jogi szakemberek is úgy vélték, hogy a terület nem eléggé szabályozott, és túlságosan tág teret ad az ügyészeknek. Az új szabályozás mögött - megfigyelők szerint - elsősorban a nemzetbiztonság megerősítésére irányuló szándék húzódik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darling: az elszakadás nagyobb károkkal járna, mint a pénzügyi válság

Nagyobb gazdasági károkat okozhatna Skócia elszakadása Nagy-Britanniától, mint az elmúlt évek bankválsága. Tovább olvasom