Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Tizenegy év börtönt kapott az Etiópiában elítélt két svéd újságíró

Tizenegy év börtönbüntetésre ítélték azt a két svéd újságírót, akiket a múlt héten talált bűnösnek egy etióp bíróság az Ogadeni Nemzeti Felszabadítási Front (ONLF) nevű lázadó szervezet támogatásában és népszerűsítésében, valamint illegális határátlépésben.
Martin Schibbye riportert és Johan Persson fotóst júliusban fogták el etióp katonák, miután az ONLF fegyvereseinek oldalán behatoltak Etiópia Ogaden tartományába Szomália félig autonóm Putland régiójából.

Az ügyész tizennyolc és fél év szabadságvesztést kért mindkettőjükre. Mindkét fél meghallgatása alapján, az összes körülményt figyelembe véve 11 év szabadságvesztés kiszabását indokolta meg ítéletében Shemsu Siraga bíró. A vádiratban szereplő terrorcselekmény elkövetését nem tudták az elítéltekre bizonyítani. Az etióp kormány ugyanakkor terrorista csoportként tartja nyilván az ONLF-et, s nemrég elfogadott terrorizmus elleni törvénye tiltja a lázadó tevékenység népszerűsítését.

A szabadúszó újságírók az engedély nélküli határátlépést beismerték. Állításuk szerint azért mentek Etiópiába, hogy tényfeltáró riportot készítsenek arról, milyen hatással vannak a helyi lakosságra a régió olajfeltárásai és az olajtermelés beindítása, a lázadó fegyveresekről pedig csupán híranyagot akartak készíteni. A bíró szerint azonban ennek ellentmondanak elfogásuk körülményei. Felhozta ellenük azt is, hogy a svédek utazását az ONLF szervezte meg Londontól Kenyán át, egészen Etiópiáig.

Az Ogadeni Nemzeti Felszabadítási Front - a térség legnagyobb lázadó szervezete - 1984-es alapítása óta fegyveres harcot folytat a többségében szomáliai lakosságú délkelet-etiópiai Ogaden régió elszakításáért.

Svédország az ítélethirdetést követően aggodalmát fejezte ki a döntés miatt, s közölte, hogy az ügyben kapcsolatba lép az etióp kormánnyal.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2011. december 27. 13:29
    „Nekem azt tanította egy jogász, hogy annak az országnak vagyok köteles betartani a törvényeit amelyik országban vagyok!
    Pedig én "csak" kamiont vezettem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Államcsínyt hiúsítottak meg Bissau-Guineában

Puccsot kísérelt meg "katonák egy kis csoportja" a Bissau-Guineai Köztársaságban, de a próbálkozás gyorsan meghiúsult. Tovább olvasom