Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Tízezrek emlékeztek meg Martin Luther Kingről Washingtonban

A felszólalók közül többen is hangsúlyozták, hogy az 1968-ban meggyilkolt polgárjogi harcos eszméi máig sem teljesültek hiánytalanul.
Több tízezren vonultak szombaton Washingtonban Martin Luther King emlékművéhez, hogy megemlékezzenek a meggyilkolt emberjogi harcos életművéről.

A felszólalók közül többen is hangsúlyozták, hogy az 1968-ban meggyilkolt polgárjogi harcos eszméi máig sem teljesültek hiánytalanul, és kiálltak a melegek, a latin-amerikaiak, a szegények és a mozgáskorlátozottak egyenjogúságáért.

"Ez most nem a nosztalgikus megemlékezés ideje" - mondta a legifjabb Martin Luther King, az aktivista legidősebb fia.

"A feladat nincs befejezve. Az úton nem mentünk még végig, többet kell tennünk" - tette hozzá.

A szombati felvonulás csak felvezetője volt a 28-án megrendezendő megemlékezésnek, az 1963-as "Washingtoni Menetelés"-nek, amely a legfontosabb követeléseket tűzte zászlajára: az elkülönítés felszámolását az iskolákban, hatékony polgárjogi törvények megalkotását, a munkahelyi faji diszkrimináció törvényi tiltását és a polgárjogi aktivisták védelmét a rendőri túlkapásokkal szemben. Ezen az eseményen hangzott el King leghíresebb beszéde, a "Van egy álmom..." kezdetű, sokat idézett szónoklata is.

A szombati felvonuláson Eric Holder, az Egyesült Államok első afroamerikai főügyésze azoknak mondott köszönetet, akik már ötven éve is részt vettek a békés tüntetéseken. Más szónokok a feketék körében állandósult magas munkanélküliséget kárhoztatták, és felhozták a bíróság által nemrég felmentett George Zimmerman-nak az esetét, aki egy fekete tinédzsert lőtt le tavaly Floridában.

A szerdán, augusztus 28-án tartandó évfordulós megemlékezésen felszólal Barack Obama amerikai elnök is, beszédét ugyanott fogja elmondani, mint egykor King.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Canterburyi érsek: az anglikánok ˝a szakadék szélén állnak˝

Justin Welby a mexikói Monterreyben hangoztatta lesújtó véleményét. Tovább olvasom