Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Tízezrek tiltakoztak a klímaváltozás ellen New Yorkban

A szervezők szerint öt éve a világon sehol nem sikerült ekkora tömeget megmozgatni az ügy érdekében.
Több tízezren vonultak fel vasárnap New Yorkban a klímaváltozás elleni fellépés világnapja alkalmából.

A szervezők szerint öt éve a világon sehol nem sikerült ekkora tömeget megmozgatni az ügy érdekében: a Manhattan központján mintegy három és fél kilométer hosszan a Népi Klímamenet keretében felvonuló, százezresnek mondott tömeghez csatlakozott Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, Bill de Blasio New York-i polgármester, Al Gore volt amerikai alelnök, Leonardi DiCaprio és Mark Ruffalo színész, valamint több amerikai szenátor is.

A ENSZ-ben kedden kezdődik majd csúcstalálkozó a környezetre veszélyes széngáz-kibocsátás csökkentéséről, amelyen felszólal majd Áder János köztársasági elnök is. A világszervezet által megrendezendő csúcson a várakozások szerint kialakítják a jövőre Párizsban a károsanyag-kibocsátás korlátozásáról aláírandó egyezmény kereteit.

A szervezők szerint a New York-i rendezvényre, amellyel párhuzamosan a tervek szerint több mint 150 országban mintegy 2700 megmozdulásnak kellett lezajlania, 550 autóbusszal érkeztek a részvevők Észak-Amerika nagy- és kisvárosaiból.

De Blasio polgármester a hétvégén ismertette új tervét, amelynek értelmében a metropoliszban 2050-re a 2005-ös szintről 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A város tulajdonában lévő 3 ezer jelentősebb épületet energiatakarékos fűtésre, hűtésre és világításra alakítják át.

"A klímaváltozás egzisztenciális fenyegetés a New York-iak és az egész világ számára. Most cselekedni erkölcsi kötelesség" - mondta de Blasio.

Hasonló nagyságú, több tízezres klímaváltozás elleni tüntetést utoljára 2009-ben Koppenhágában tartottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béketüntetés Moszkvában

Ez a háború őrültség és bűncselekmény Ukrajna, a Donyec-medence lakói és az oroszok ellen -… Tovább olvasom