Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Tízezrek tiltakoztak Lisszabonban

Tízezrek tiltakoztak Lisszabonban a szocialista kormány által elhatározott megszorítások ellen szombat este.
A portugál főváros központjában a szombati szakszervezeti akciónap keretében rendezett felvonuláson és nagygyűlésen a szervező CGTP - a legnagyobb portugál szakszervezet - főtitkára, Manuel Carvalho da Silva szerint 300 ezer, az ország minden régiójából érkezett dolgozó vett részt.

A szakszervezeti vezető élesen bírálta a kormány költség- és deficitcsökkentő lépéseit, és azt hangsúlyozta, hogy a szervezett dolgozók "kemény és hosszú" harcra készülnek jogaik védelmében. Carvalho da Silva valamennyi szakszervezetet egységes fellépésre szólította fel, az hangsúlyozva, hogy nem elkerülhetetlen intézkedésekről, hanem politikai lépésről döntött a kormány.

A gyűlésen felszólalt Francisco Louca, a Baloldali Blokk vezetője, aki ugyancsak élesen bírálta José Sócrates kormányfőt a "felelőtlen" lépéseiért, amelyekkel "a spekulációt díjazza a munkanélküliek és családok kárára". Jerónimo de Sousa, a portugál kommunisták vezére szerint a dolgozók nem adhatják fel a küzdelmet, a kormányt jogaik tiszteletben tartására, a bérekről és a munkahelyekről való gondoskodásra kell késztetniük.

A portugál jobbközép kormány által a válság kezelése és a deficit lefaragása érdekében hozott intézkedései között szerepel a költségvetési hiány csökkentése az év végére 7,3 százalékra a jelenlegi 9,4 százalékról, továbbá adóemelés, a szociális kiadások jelentős csökkentése, a bérek befagyasztása, illetve visszafogása is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20-ra emelkedett a lengyelországi árvíz áldozatainak a száma

Két újabb halottal húszra emelkedett szombaton a lengyelországi árvizek halálos áldozatainak a… Tovább olvasom