Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Tízezrek tüntetnek a megszorítások ellen

Nagy-Britannia - Az utóbbi évtized legnagyobb megmozdulását szervezték szombatra a brit szakszervezetek a konzervatív-liberális kormánykoalíció súlyos költségvetési megszorító intézkedései ellen.
Az országos szakszervezeti szövetség (TUC) becslése szerint "százezernél jóval többen" érkeztek London központjába "a békés, de hangos családi eseményként" meghirdetett felvonulásra.

A demonstrációt - amely a legnagyobb az iraki háború ellen 2003-ban tartott másfélmilliós felvonulás óta - a tavaly májusi választások után ellenzékbe szorult Munkáspárt is támogatja.

A szombati tüntetés méreteit jelzi, hogy vidékről 600 autóbusszal és több tucatnyi különvonattal érkeztek tiltakozók a brit fővárosba. A menet délután elhaladt a miniszterelnöki rezidenciának otthont nyújtó Downing Street előtt, ahol a tömeg műanyag trombitákkal "fütyülte ki" a kormány megszorító politikáját.

A megmozdulás rendjére az ezer szakszervezeti rendező mellett 4500 rendőr ügyelt. A Scotland Yardnak hírek szerint előzetes értesülései voltak arról, hogy anarchista csoportok a tömegbe vegyülve megpróbálhatnak zavargásokat szítani a tüntetés egyes helyszínein.

Néhány hete, az egyetemi tandíjak felső határának emelése ellen rendezett londoni diáktüntetés hatalmas anyagi károkat okozó súlyos összecsapásokban torkollt a tiltakozók és a rendőrség között London belvárosában.

Szombaton megerősített rendőri őrizet volt látható a Downing Street ráccsal elkerített bejárata, valamint a pénzügyminisztérium szomszédos épülete előtt.

A tavaly májusi választások után kormányra került konzervatív-liberális koalíció a GDP-érték 11 százalékát meghaladó - békeidőben példátlan szintű - államháztartási hiányt örökölt munkáspárti elődjétől. A deficitet elsősorban a pénzügyi válság idején megrendült helyzetű brit bankszektor feltőkésítésének csillagászati kiadásai okozták. Több brit nagybank azóta is többségi állami tulajdonban van.

Az új kormány a választási győzelem után igen meredek konszolidációs programot hirdetett meg. Ennek fő célkitűzése, hogy a hazai össztermékhez mért brit államháztartási hiány 2015-2016-ra alig 1,1 százalékra csökkenjen, a strukturális deficit pedig megszűnjön.

A program alapján átlagosan 19 százalékkal csökken az egyes tárcák költségvetése, a fő áfakulcsot idén januártól 17,5 százalékról 20 százalékra emelték, és a következő négy évben hozzávetőleg 490 ezer közalkalmazotti állás szűnik meg. Ez az állami alkalmazotti gárda csaknem 9 százalékos létszámcsökkentésének felel meg.

A szakszervezetek és a Munkáspárt szerint a konszolidációs program mértéke és tempója messze eltúlzott. Ed Balls, a Labour-árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje a szombati tüntetésen a BBC-nek kijelentette, hogy a Munkáspárt szerint elég lenne a deficitet a felére csökkenteni a következő négy évben, mert a hiány teljes felszámolását célzó intézkedések "pusztító" hatással járnak a közösségi szolgáltatásokra.

A The Guardian - a legnagyobb brit baloldali liberális napilap - által szombaton közölt felmérés szerint azonban a lakosság jelentős része szükségesnek tartja a megszorításokat. A lap megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás során a válaszolók 35 százaléka mondta azt, hogy a kiadáscsökkentésekkel a kormány "túl messzire megy", 28 százalékuk szerint azonban az intézkedések "éppen megfelelő arányúak", 29 százalék pedig egyenesen úgy vélekedett, hogy még keményebb konszolidációs lépésekre lenne szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszafoglalták a lázadók Adzsdábíját

Visszafoglalták a líbiai felkelők a stratégiai fontosságú Adzsdábíja várost újságírók helyszíni beszámolója szerint. Tovább olvasom