Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Tízezrek tüntettek a kormányzó ellen és mellett Hongkongban

Több tízezren tüntettek a hongkongi kormányzó ellen és mellett Kína különleges igazgatású területén kedden - adta hírül a South China Morning Post hongkongi napilap.
A tüntetéseket az "elmúlt évek legbonyolultabb biztonsági szituációjának" nevezte a helyi rendőrség, mely teljes létszámának egyharmadát kivezényelve tartotta fenn a rendet. A délelőttől késő estig tartó demonstrációk kiváltó oka Leung Csun-jing kormányzó volt: öt csoport ellene, három mellette tüntetett, előző tábor létszáma jelentősen meghaladva utóbbiét.

Leung Csun-jinget júliusban választották meg a különleges igazgatású terület kormányzójának. Népszerűsége azóta sosem látott mélységben jár, az elmúlt fél év számos, több tízezres tüntetést is hozott: az egyik ezek közül a pekingi központi kormány nemzeti tantervének bevezetése elleni tiltakozás volt, mely csaknem két hétig tartott és végül a hatalom meghátrálásával, a tüntetők akaratának megvalósulásával ért véget.

Leunget túlságosan is Peking-barátnak tartják, a mostani tüntetések kiváltó oka ugyanakkor nem ez, hanem a vezető hitelességének megkérdőjeleződése: mint korábban kiderült, a kormányzó luxusingatlanának több részét is engedély nélkül építtette. Leung először tagadta a vádakat, majd végül kénytelen volt beismerni a jogsértést, s bocsánatot kért. Az eset odáig fajult, hogy december közepén bizalmi szavazást tartottak ellene a törvényhozásban, melyen végül - kevés többséggel - bizalmat szavaztak neki. A lakosság felháborodása ugyanakkor a szavazás után sem csillapodott, az emberek nyilvános fórumokon nevezik hazugnak, gerinctelennek és szégyentelennek a kormányzót, akinek legfőbb riválisa, Henry Tang éppen illegális építkezései miatt volt kénytelen elállni a jelöltségtől a júliusi választásokon. Az eset ugyanakkor meg is osztja az embereket: december végén Leung mellett is több ezren tüntettek.

Népszerűsége növelése érdekében, Leung több, hosszú ideje elégedetlenséget okozó ügyet is igyekezett rendezni, így megtiltotta például, hogy a szárazföldi Kína területéről érkezők szülőszobaként használják Hongkongot és a helyi lakosságot előtérbe helyező lakhatási politikát vezetett be. A Hongkongi Egyetem által hétfőn közölt közvélemény-kutatás szerint ugyanakkor az előző évhez képest 11 százalékkal nőtt a Hongkong fejlődésével elégedetlenek aránya - ez jelenleg 46 százalékon áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békét kért az egész világnak XVI. Benedek az újévi szentmisén

A fegyverek, de főleg a társadalmi egyenlőtlenségek okozta konfliktusok helyett békét kért az egész… Tovább olvasom