Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Tízezrek tüntettek Japánban és Tajvanon az atomenergia ellen

Japánban és Tajvanon is tízezres tömegtüntetéseken követelték az atomenergia feladását szombaton, két nappal a 2011. március 11-én bekövetkezett fukusimai atomerőmű-baleset második évfordulója előtt.
Tokióban a tüntetők felháborodásuknak adtak hangot, amiért a japán kormány minél hamarabb újra akarja indítani a szigetország leállított atomerőműveit, és azt ígérték, hogy soha nem adják fel harcukat.

A szervezők szerint a szombati demonstráción 13 ezren jelentek meg. A japán fővárosban a fukusimai katasztrófa óta minden pénteken atomellenes tüntetéseket tartanak a parlament vagy a miniszterelnöki rezidencia előtt, az azokon megjelentek száma azonban folyamatosan csökkenőben van. Ennek ellenére az atomellenes mozgalomhoz fogható tüntetéssorozat megfigyelők szerint legutóbb az 1960-as években, a vietnami háború elleni tiltakozás idején volt Japánban.

Tízezrek tüntettek Japánban és Tajvanon az atomenergia ellen. Fotó: MTI/EPA/Christopher Jue (galéria)

A két évvel ezelőtti atombalesetet követően - amely Csernobil óta a legsúlyosabb nukleáris katasztrófa volt - a reaktorok biztonságosságával kapcsolatos félelmek miatt Japán összes atomerőművét leállították, s azóta 50-ből csak két blokkban indult újra az áramtermelés.

Az előző kormány még azt ígérte, hogy a 2030-as évekre az ország összes atomerőművét leszerelik, de a decemberben hivatalba lépett Abe Sindzó miniszterelnök a létesítmények mielőbbi újraindítását sürgeti. Ennek oka, hogy az energiahordozókkal gyakorlatilag nem rendelkező Japán jelenleg 90 százalékban importált földgázzal kénytelen fedezni áramellátását, a jelentős energiabehozatal miatt pedig a szigetország az elmúlt hónapokban hatalmas folyó fizetési mérleg hiányt halmozott fel.

Tízezrek tüntettek Japánban és Tajvanon az atomenergia ellen. Fotó: MTI/EPA/Christopher Jue (galéria)

Szombaton Tajvanon is tömegek tüntettek az atomenergia ellen, ahol 2015-ig tervezik üzembe helyezni a sziget negyedik atomerőművét. A demonstrálók azt követelték, hogy az új erőművet ne indítsák be, a három működő létesítményt pedig szereljék le.

A megmozdulások során rendőrségi becslések szerint Tajpejben 50 ezren, az ország egészében pedig 68 ezren vonultak utcára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar csalókat ítéltek el Amerikában

Nemzetközi banki csalás és internetes levélhamisítás miatt börtönbüntetésre ítélt és kártérítés… Tovább olvasom