Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Tízezres leépítés a közszférában

Spanyolországban több mint tízezerrel csökkentik a közszolgálati dolgozók számát - döntött pénteken a rekord nagyságú munkanélküliséggel és elszabaduló államháztartási hiánnyal küzdő madridi kormány.
María Teresa Fernández de la Vega miniszterelnök-helyettes elmondta: összesen 10.600 állást szüntetnek meg. Az intézkedéssel 250 millió euró takarítható meg. A bürokrácia karcsúsítását elbocsátások nélkül és fokozatosan, 2013-ig kívánják végrehajtani. Az állományt úgy csökkentik, hogy nem vesznek fel új embert a megüresedő állásokba - mondta a kisebbségi szocialista kormány tagja.

Fernández de la Vega egyúttal cáfolta az ismét megindult híresztelést, amely szerint Spanyolország rászorul az euróövezet és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 750 milliárd eurós vészhelyzeti alapjára. A kormány megindította a szükséges reformokat, és az ország saját erőből emelkedik ki a válságból - hangsúlyozta a politikus. Pénteken Madridba utazott az IMF vezető közgazdásza, Olivier Blanchrad, és találkozott José Luis Rodríguez Zapatero kormányfővel.

Megbeszélésükről nem szivárogtak ki részletek. Fernández de la Vega miniszterelnök-helyettes elmondta: az IMF szakértője azért érkezett a spanyol fővárosba, hogy részt vegyen egy tudományos tanácskozáson, és csupán udvariassági látogatást tett a kormányfőnél. A közszféra átalakításáról a kabinet korábban is hozott már döntéseket. Egy április végi intézkedési terv szerint például tíz százalékkal csökkentik a vezetői pozíciók számát az állami vállalatoknál, és a 106 cég közül 29-et megszüntetnek.

A felszámolásokkal 80 vezetői állás és 450 igazgatótanácsi hely szűnik meg, ami évente 16 millió eurós megtakarítást jelent. A kormány az év elején egy 50 milliárd eurós megszorító csomagot fogadott el. Ennek célja, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány 2013-ra a 3 százalékos uniós határ alá csökkenjen. Tavaly 11,2 százalék volt a deficit. Időközben további megszorításokat vezettek be, így például csökkentik a közszolgálati dolgozók fizetését, jövőre pedig nem emelik a nyugdíjakat. Az idei első negyedévben rekord nagyságúra, 20,5 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta Spanyolországban.

A helyzeten átfogó munkaerőpiaci reformmal igyekszik javítani a kormány, egyebek mellett csökkentik a határozatlan idejű szerződéssel dolgozók leépítésének világviszonylatban kirívóan magas költségét.

Olvasóink írták

 • 3. palimadar 2010. július 03. 09:31
  „No tessék!

  Csak pár napig nem figyelek, és már megint a szocik vannak kormányon.

  Egy napot átalszok, és máris Spanyolországhoz csatolták Szegedet.”
 • 2. mazsolaszolo 2010. július 03. 08:03
  „2. Helyettem is szóltál. Megint hozta a bulvár-rémmagyar formáját az ojság.”
 • 1. KolompárRómeó 2010. július 02. 22:01
  „Köszönjük a korrekt címet.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Clinton szerint a NATO továbbra is kész befogadni Ukrajnát

A NATO kapui mindig nyitva állnak Ukrajna előtt - jelentette ki pénteken Kijevben Hillary Clinton… Tovább olvasom