Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Tóásó Előd 5 év 10 hónapot kapott

A Tóásóra kiszabott szabadságvesztés ideje megegyezik azzal, amit már rácsok mögött töltött, így várhatóan hamarosan kiszabadul.
Fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélte pénteken egy bolíviai bíróság Tóásó Elődöt, a latin-amerikai országban zajló, úgynevezett terroristaper magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottját és egyik társát, a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot.

Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben van, büntetésüket már letöltötték, így várhatóan hamarosan szabadon engedik őket.

Az ügy 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta is vizsgálati fogságban tartottak.

A bolíviai hatóságok eljárását a vizsgálat és a per elhúzódása, valamint a gyanúsítottakkal szembeni bánásmód miatt érték bírálatok, nem utolsósorban a magyar kormányzat részéről. A perben eddig két ítélet született, a múlt héten nyolc év börtönre ítélték az első vádlottat, Ignacio Villa Vargast, aki elsőként választotta a rövidített eljárást azzal, hogy a vádak egy részében bűnösnek mondta magát. Pénteken egy másik vádlottat, Juan Kudelkát 6 év és 9 hónap szabadságvesztéssel sújtott a bíróság - írta a La Razón című bolíviai lap.

A vádlottak ellen különböző jogcímen indítottak eljárást. Kudelka például üzletember, őt a támadások finanszírozásával vádolták. Egyes foglyok ellen fegyveresek beszervezése, mások ellen fegyverek birtoklása a fő vád. A vádalku keretében Tóásó Előd ellen ejtették a terroristavádat.

Tóásó és Tadic egy ellenzéki politikust nevezett meg felelősnek

Ruben Costas ellenzéki politikust nevezte meg a Bolíviában zajló, úgynevezett terroristaperhez vezető események felelősének az ügy magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottja, Tóásó Előd, akit fegyveres felkelésben való bűnrészességért pénteken ítéltek öt év tíz hónap szabadságvesztésre vádalku keretében bolíviai-horvát kettős állampolgárságú társával, Mario Tadic-csal együtt.

Az ügy 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akiket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta is vizsgálati fogságban tartottak.

A pénteki bírósági meghallgatáson és azt követően a sajtónak Tóásó és Tadic azt mondta, Santa Cruz akkori kormányzójának, Ruben Costasnak a fivére fogadta fel őket a Rózsa Flores Eduardo vezette csapatba. "Eduardo hívott, hogy vegyek részt Santa Cruz védelmének megszervezésében az ottani szervezetek és kormányzat megbízásából" - idézte a Página Siete Tóásó kijelentéseit. A bolíviai hírportál szerint Tadic azt mondta: többen is voltak, akikről nem tudta, hogy kicsoda, Ruben Costas kormányzó fivérét, Humberto Costast azonban ismerte.

Tadic azt mondta, eddig nem beszélt arról, hogy Ruben Costas, Santa Cruz akkori kormányzója mozgatta a szálakat, de most már mindenki tudja az igazságot. Tóásó Előd ezzel egybehangzó nyilatkozatot tett. "Sajnos minden igaz. Úgy gondolom, hogy Santa Cruznak és az országnak joga van tudni az igazságot" - fogalmazott Tóásó Előd, aki kijelentette, hogy Rózsa Flores Eduardo többször is találkozott Ruben Costasszal.

Az ügy 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akiket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta is vizsgálati fogságban tartottak.

Az ügyészség közölte, hogy vizsgálatot indítanak a Tóásó és Tadic által tett kijelentések nyomán. A hivatal önként tett vallomásnak nevezte a két vádlott szavait.

A pénteki ítélethirdetés után Evo Morales Santa Cruzban kijelentette, hogy azok, akik a régió függetlenedésére törekednek, tévedésben vannak, és a kormánynak kötelessége megvédeni az ország területi egységét.

"Meg vagyunk győződve arról, hogy a szakadárokat, azokat, akik függetlenséget akarnak, felelősségre kell vonni. A bolíviai nép egysége előbbre való mindenfajta társadalmi, kulturális vagy programbéli különbségnél" - jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy néhány politikus összekeveri "az autonómiát a függetlenséggel".

Oscar Ortiz ellenzéki szenátor - Ruben Costas közeli munkatársa - ezzel szemben a sajtónak azt hangsúlyozta, hogy az egész ügy nem szól másról, mint az ellenzéki vezetők, elsősorban Ruben Costas befeketítéséről. A Costas elleni vádak hamisak, és olyan emberek fogalmazták meg őket, akiket kényszerítettek erre, cserébe azért, hogy visszanyerjék szabadságukat.

A Tóásóra és Tadicra kiszabott öt év tíz hónap megegyezik azzal, amit a két vádlott már rácsok mögött töltött, így várhatóan hamarosan kiszabadulnak.

A bolíviai hatóságok eljárását a vizsgálat és a per elhúzódása, valamint a gyanúsítottakkal szembeni bánásmód miatt érték bírálatok, nem utolsósorban a magyar kormányzat részéről.

A perben eddig két ítélet született, a múlt héten nyolc év börtönre ítélték az első vádlottat, Ignacio Villa Vargast, aki elsőként választotta a rövidített eljárást azzal, hogy a vádak egy részében bűnösnek mondta magát. Pénteken egy másik vádlottat, Juan Kudelkát 6 év és 9 hónap szabadságvesztéssel sújtott a bíróság - írta a La Razón című bolíviai lap.

A vádlottak ellen különböző jogcímen indítottak eljárást. Kudelka például üzletember, őt a támadások finanszírozásával vádolták. Egyes foglyok ellen fegyveresek beszervezése, mások ellen fegyverek birtoklása a fő vád. A vádalku keretében Tóásó Előd ellen ejtették a terroristavádat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyezség született Brüsszelben a görög adósság ügyében

Négy hónappal meghosszabbították a hitelmegállapodást. Tovább olvasom