Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Több az írástudó, kevesebb a bűnelkövetés

Dél-Afrika - Javuló trendet mutatnak a fejlődési indikátorok Dél-Afrikában. Nőtt az írástudók és továbbtanulók aránya, miközben valamelyest csökkent a bűnelkövetések, elsősorban a gyilkosságok száma.
A South African Institute for Race Relations (SAIRR) felmérése szerint javuló trendet mutatnak egyes fejlődési indikátorok Dél-Afrikában, igaz a pozitív változások mellett több szektorban is stagnáló és romló viszonyokat tártak fel.

A vizsgálat két területen, a bűnözés és az oktatás témájában mutatott ki javulást. Az eredmények szerint folyamatosan nő az írástudók, továbbá az iskolázottak aránya az országban. A 2009-es évhez képest például 2010-ben 18 százalékkal nőtt az egyetemre jelentkezők száma. Ugyanezen időszak alatt nyolc százalékkal kevesebb gyilkosság történt, és ha nem is jelentős mértékben, de csökkent az erőszakos bűncselekmények száma is.

A két fontos területen elért javulás ellenére azonban Dél-Afrika fejlődési üteme továbbra sem bíztató. Az elmúlt évben mind a gazdasági, mind az esélyegyenlőségi, egészségügyi és életminőségi indikátorok romló tendenciát mutattak. A gazdasági helyzet a csökkenő GDP és az elsősorban a fiatalokat sújtó, növekvő munkanélküliség miatt romlott. Mindeközben az országban továbbra is nő csecsemőhalandóság, a HIV fertőzöttek aránya, és folyamatosan csökken a nők várható élettartama.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Behúzott futóművel szállt le a magyar kisgép

A Cessna 172-es típusú gép a Cégcentrum vállalaté, és ketten tartózkodtak rajta. A kisgép utasai sértetlenek maradtak. Tovább olvasom