Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Több ezren emlékeztek New Yorkban a decemberben lelőtt egyik rendőr gyászszertartásán

Több ezer amerikai rendőr rótta le kegyeletét vasárnap a tavaly december végén New Yorkban lelőtt egyik társuk emléke előtt, akit azután gyilkoltak meg, hogy az egész Egyesült Államokban tüntetéshullám kezdődött a túlzott rendőri erőszak és a hatóságok körében tapasztalható faji megkülönböztetés ellen.
Egy fegyveres férfi tavaly december 21-én halálosan megsebesített két, járőrkocsijában ülő rendőrt - a kínai származású Wenjian Liut, valamint Rafael Ramost - New York Brooklyn negyedében, majd magával is végzett. A rendőrség később közölte, hogy az elkövető, a 28 éves Ismaaiyl Brinsley a hatóságot szidalmazó bejegyzéseket tett közzé a közösségi hálón, és a rendőrök által megölt feketék miatt akart bosszút állni.

Liu vasárnapi gyászszertartásán több tucatnyi rendőr hátat fordított a hatalmas kivetítőnek, amikor Bill de Blasio, a metropolisz polgármestere beszélt. December 27-én több száz rendőr tett hasonlóképpen a Ramos tiszteletére rendezett szertartáson.

A feszültség a városvezető és a New York-i rendőrség (NYPD) 34 ezer tagja között amiatt alakult ki, hogy Blasio korábban támogatta a rendőrség állítólagos rasszizmusát ostorozó tüntetéseket. Néhány rendőr azt sem bocsátotta meg a New York-i polgármesternek, hogy az nyilvánosságra hozta: külön figyelmeztette fiatalkorú, színes bőrű fiát, vigyázzon, hogyan viselkedik a rend őreivel szemben.

Blasio a feszültségek enyhítése érdekében kedden tárgyalóasztalhoz ült a rendőrség öt szakszervezetével, kompromisszumot azonban nem sikerült elérniük.

A polgármester már 2013-as választási kampányában bírálta az NYPD módszereit, például megígérte, hogy kinevezése esetén megszünteti a színes bőrű kisebbségeket szerinte diszkrimináló rendőrségi politikát.

December elején egy New York-i esküdtszék úgy döntött, hogy nem emelnek vádat az ellen a fehér rendőr ellen, aki érintett volt egy fegyvertelen fekete bőrű férfi, Eric Garner halálában. A brooklyni környéken, ahol a két rendőrt lelőtték, többségében feketék laknak. Egy helyi lakos a CNN hírtelevíziónak elmondta, feszült volt a hangulat arrafelé a Garner halála miatti tüntetések kezdete óta.

A New York-i esküdtszék döntését megelőzően is voltak tüntetések amiatt, hogy nem emeltek vádat a fergusoni ügyben, a szintén fekete bőrű Michael Brownt lelövő rendőr ellen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzvész martaléka lett egy több mint 600 éves torony Kínában

Tűzvész martaléka lett egy több mint 600 éves torony a kínai Jünnan tartományban. Tovább olvasom