Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Több ezren követelték a kormány lemondását Bukarestben

Több ezer ember tüntetett csütörtökön Bukarestben az ellenzéki pártok által szervezett utcai megmozduláson, amely eddig a legnagyobb volt az egy hete tartó tiltakozó akciók közül.
A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta Szociálliberális Szövetség (USL) nagyszabású tüntetést szervezett a román fővárosban. A résztvevők felvonultak, megmozdulásuk a kormány épülete előtt ért véget.

A résztvevők számáról a vélemények megoszlanak. A szervezők eredetileg 10 ezer emberre számítottak, de azt állítják, hogy 20 ezren voltak jelen. Ennek ellenére a román sajtó nagy része mintegy hétezerre becsülte a tiltakozók számát. Így is ez a csütörtöki tüntetés volt a legnagyobb a múlt héten elkezdődött kormányellenes akciók közül, amelyeket az egészségügy tervezett privatizációja miatt szerveztek.

A politikai tüntetéssel párhuzamosan sokan kivonultak a bukaresti Egyetem térre, ahol péntek óta naponta mintegy ezer ember tiltakozik az államfő és a kormány lemondását követelve. Ők nem kívántak csatlakozni az ellenzéki megmozduláshoz, hiszen az egy hete tartó, spontán módon kirobbant tüntetések résztvevői az egész politikai rendszert elítélő jelszavakat skandáltak, így többször elhatárolódtak az ellenzéktől is. A tüntetők elsősorban az életszínvonalukkal elégedetlenek, munkahelyeket, magasabb bért és nyugdíjat követelnek.

A kora esti órákig nem voltak incidensek, a karhatalmi erők fokozott készültségi állapotban vannak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomás munkanélküliek gyújtották fel magukat

Az öt önégető marokkói férfi közül kettőnek csak a ruhája perzselődött meg, míg hármat kórházba… Tovább olvasom