Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Több ezren tüntetnek Putyin ellen

Megkezdődött az ellenzék többezres Putyin-ellenes tüntetése Moszkvában.
Megkezdődött Moszkvában kedden kora délután az orosz ellenzék újabb Putyin-ellenes tüntetése, amelyre a zivataros idő ellenére mintegy 20 ezren gyűltek össze a szervező bizottság szerint.

A nemzeti ünnepre - az orosz függetlenség napjára - meghirdetett újabb "Milliók menete" az ellenzék első utcai megmozdulása azóta, hogy a májusban harmadszorra beiktatott Vlagyimir Putyin elnök múlt pénteken aláírta a gyülekezési törvény módosítását, amellyel drasztikusan felemelték a tömegrendezvényeken elkövetett szabálysértések büntetését.

A szövetségi nyomozó iroda közvetlenül a tiltakozó akció előtt kezdte meg az ellenzék vezetőinek kihallgatását a május 6-i összecsapások ügyében, és kompromittáló adatokat tett közzé az érintetteknél hétfőn végrehajtott tucatnyi házkutatás eredményéről.

Ezzel egy időben elérhetetlenné vált több ellenzéki médium, az Eho Moszkvi rádió, a Novaja Gazeta újság és a Dozsgy internetes televízió honlapja.

A Moszkva belvárosában zajló felvonuláson egyebek közt olyan parlamenten kívüli ellenzéki csoportok vesznek részt, mint a Dolgozó Oroszország, a Baloldali Front vagy a Szolidaritás. Velük együtt vonulnak a szélsőséges nacionalista mozgalmak aktivistái, de még a Megváltó Krisztus székesegyházban hatalomellenes fellépésével botrányt okozó Pussy Riot punkegyüttes támogatói, valamint a szexuális kisebbségek képviselői is ott vannak.

Szergej Udalcov, a radikális Baloldali Front elnöke, a "Milliók menetének" egyik szervezője - aki az idézés ellenére nem a kihallgatásra ment el, hanem a tüntetésre - a felvonulás kezdete előtt 50 ezerre becsülte a résztvevők számát, és azt nyilatkozta: "A hatalom nem tudja, hogyan vegye fel a harcot ezzel a felséges állampolgári aktivitással, és megtorló intézkedésekhez folyamodik."

Udalcov egyúttal követelte a május 6-i Bolotnaja téri összecsapás miatt az elmúlt napokban őrizetbe vett 13 ember szabadon bocsátását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romániai választások: eltérően értékelik a magyar pártok szereplését

Beállítottságuk függvényében eltérő módon értékelték kedden a magyar pártoknak az önkormányzati… Tovább olvasom