Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Több mint 60 ember halt meg merényletekben és harcokban Irakban

Az elmúlt napok sorozatos merényleteire válaszul Núri al-Máliki síita miniszterelnök új biztonsági stratégiát hirdetett, amely jelentős személycseréket irányoz elő a biztonságért felelős apparátusban.
Több mint hetven ember halt meg hétfőn az Irak különböző városaiban elkövetett robbantásos merényletekben és a fegyveres összecsapásokban.

Bagdadban a reggeli órákban legalább húsz ember vesztette életét gépkocsiban elhelyezett pokolgépek felrobbanása miatt. Reggel összesen nyolc robbantást hajtottak végre a főváros síita többségű negyedeiben. Napközben újabb merényletről érkezett hír, az ugyancsak gépkocsiba rejtett pokolgép tizenkét polgári lakos életét oltotta ki, húsz ember megsebesült. A főváros északi részén délután újabb pokolgép robbant, e merényletet Iránból érkezett síita zarándokok ellen szervezték, nyolc ember vesztette életét.

A déli - főleg síiták által lakott - Bászrában tizenegy személy esett áldozatul két hasonló merényletnek. Az egyik pokolgép egy forgalmas piac és zsúfolt éttermek közelében, a másik pedig egy buszvégállomás mellett lépett működésbe.

Az ország keleti részén lévő - az al-Kaida egykori fellegvárának számító - el-Anbár tartományban huszonnégy rendőr halt meg a kormányellenes fegyveresekkel kialakult tűzharcban. Az egyik eset előzménye az volt, hogy szombaton a tartomány székhelyén, Ramádiban fegyveresek tőrbe csaltak, majd elraboltak tíz szunnita - a síita hatalommal együttműködő - rendőrt. Hétfőre virradóra a hadsereg és a rendőrség által közösen létrehozott kommandós egység megpróbálta kiszabadítani a túszokat, de a hadművelet sikertelen volt, és tizenkét rendőr holtan maradt a tűzharc helyszínén, négyen pedig megsebesültek.

Ugyanebben a tartományban, Hadita városban hétfőn ismeretlen fegyveresek két különböző helyen támadtak meg rendőrőrsöket, tizenkét rendőrt öltek meg.

Az elmúlt napok sorozatos merényleteire válaszul Núri al-Máliki síita miniszterelnök új biztonsági stratégiát hirdetett, amely jelentős személycseréket irányoz elő a biztonságért felelős apparátusban.

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. május 20. 16:16
    „Pedig már hét éve demokrácia van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentté avatták Petar Petrović Njegoą montenegrói író-államfőt

A püspök-fejedelem-írót nyelvújítóként is számon tartják. Irodalmi jelentőségét nem csak Montenegróban, de az egész volt Jugoszlávia területén elismerik. Tovább olvasom