Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Több mint 7 millió példány fogy az új Charlie Hebdóból

A francia médiában a "túlélők" lapjának nevezett újság utolsó példányait is kiszállítják szombat estig az újságosoknak.
A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilapnak a szerkesztőség elleni 12 áldozattal járó merénylet után megjelent első számából nyomott mind a 7 millió példány el fog kelni, ezért újranyomják a lapot - jelentette be péntek este a lapterjesztő vállalat.

A francia médiában a "túlélők" lapjának nevezett újság utolsó példányait is kiszállítják szombat estig az újságosoknak. A terjesztő a hétvégén nyomja újra a lapszámot, s abból hétfőn további 300 ezret kapnak az árusok.
A 7 millió példányból 6,3 millió Franciaországban kelt el, 700 ezret szállítottak külföldre, a legtöbbet Belgiumból rendeltek.

A túlélők január 14-én megjelent száma iránti érdeklődés nem csökken: az újságárusoknál - akik napról napra nagyobb példányszámban rendelik meg a terjesztőnél a lapot - már kora hajnalban sorban állnak az emberek, s a nyitást követő percekben elkapkodják az aznap kiszállított újságot.

A vásárlók többsége nem volt olvasója az utóbbi években 60 ezer példányszámban megjelent újságnak, amelyből általában alig 30 ezer kelt el, de a szerkesztőség iránti szolidaritás jeleként és a szólásszabadság védelmében megveszik a címlapján Mohamed-karikatúrával megjelent lapszámot.

A terjesztő jelezte, hogy a szerkesztőséggel megegyeztek abban: a történelmi lapszámot addig fogják újranyomni és terjeszteni, amíg van rá kereslet.

A 7 millió példányból eddig mind a 27 ezer újságárus naponta kapott példányt, hétfőtől azonban csak azok kapnak az újranyomott készletből, akik előre rendelnek belőle. Az újságosokon kívül egyébként több százezer példányt rendeltek vállalatok, intézmények és önkormányzatok is.

Laurent Sourisseau, művésznevén Riss, a Charlie Hebdo új lapigazgatója a Le Monde című napilapban kedden megjelent interjúban elmondta, hogy a következő szám nem a tervezetteknek megfelelően, január 28-án jelenik meg, hanem csak "valamikor a rá következő hetekben".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszabadult a Közép-afrikai Köztársaságban túszul ejtett francia nő

Kiszabadult az a francia nő, egy jótékonysági szervezet tagja, akit a múlt héten raboltak el a… Tovább olvasom